Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ запроваджує аутсорсинг в сфері грошового обігу

December 29, 2015

НБУ затвердив Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензій на надання банкам послуг з інкасації.
Так, НБУ видаватиме юрособам ліцензії на здійснення послуг з інкасації. Для отримання такої ліцензії юрособа зобов’язана буде виконати низку вимог.
Крім того, відповідні зміни вносяться до Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах в Україні.
Таке рішення зумовлене необхідністю оптимізації процесів готівкового обігу з урахуванням сучасного світового досвіду, який передбачає можливість залучення спеціалізованих компаній (Сash-in-Tranzit компаній або СІТ-компаній) до процесів аутсорсингу в сфері готівкового обігу, зокрема надання банкам послуг з інкасації готівки.
СІТ-компанії безпосередньо працюють з банками та їх клієнтами, повністю забезпечуючи їх потребу в готівці. Разом з тим, завдяки концентрації готівкових потоків та оптимізації операційних процесів очікується зменшення витрат, пов’язаних з обігом готівки. Великі банки і торгові мережі, які мають справу із значними оборотами готівки, зацікавлені у використанні послуги професійних компаній у сфері інкасації, перевезень, а також логістики готівкових грошових коштів.
На СІТ-компанії також перекладаються ризики в роботі персоналу з готівкою та ціла група ризиків, пов’язаних з транспортуванням готівки.
Запровадження аутсорсингу в сфері грошового обігу сприятиме розширенню конкурентно-спроможного середовища та упорядкування тарифів на надання послуг у цій сфері, зменшенню фінансового навантаження на банки, посиленню захисту цінностей, що інкасуються та перевозяться.

Постанова НБУ від 24.12.15 р. № 926 набуде чинності з 01.01.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!