Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ запровадив нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг

November 20, 2017

Нацбанк запроваджує нову гнучку систему тарифікації депозитарних послуг та послуг щодо обліку та обігу депозитних сертифікатів НБУ з урахуванням ринкових реалій.
Оновлена система, що з 22 грудня 2017 року посяде місце поточних тарифів, установлених у 2003 році, виходить з актуальних ринкових реалій. Основний принцип тарифікації при новій моделі – тарифи встановлюватимуться залежно від собівартості для різних продуктів і типів послуг, що до них входять.
При моделі, що працювала досі, тариф на зберігання забезпечував 99,8 % всіх доходів депозитарію НБУ. При цьому тарифи на інші депозитарні послуги та послуги щодо депозитних сертифікатів значно нижчі від собівартості або відсутні. Таким чином, клієнти, які активно здійснюють операції із цінними паперами, та клієнти, які лише зберігають їх і не проводять операції з ними, сплачують однакову вартість обслуговування. Крім того, діючі тарифи складні для розрахунку і незрозумілі.
Модель тарифікації зміниться таким чином:
• Плата за зберігання цінних паперів буде розраховуватись залежно від середньої номінально-амортизаційної вартості. Досі вона розраховувалась залежно від кількості цінних паперів і без урахування їх вартості. Використання такої нерелевантної бази для розрахунку основного тарифу створювало різні умови для клієнтів з однаковими розмірами інвестицій у різні типи ОВДП.
• Суттєво знизиться ставка основного тарифу. Замість поточної ставки в середньому 0,005 % від середньої номінально-амортизаційної вартості цінних паперів за розрахунковий період, новий тариф становитиме 0,00034 %.
• Перелік операцій, які може виконувати депозитарій Нацбанку, буде розширено, а також буде запроваджено тарифікацію груп операцій. Наприклад, з’явиться тариф на обслуговування депозитарієм Нацбанку операцій, що виконуються за принципом «поставка цінних паперів без оплати» чи «оплата проти поставки цінних паперів».
• Відповідно до світової практики буде запроваджено тарифікацію обслуговування обліку та обігу депозитних сертифікатів. Тариф буде покривати вартість обслуговування інфраструктури для цього інструменту. Наприклад, вартість обліку становитиме 0,00057 % від середньої номінальної вартості депозитних сертифікатів за розрахунковий період.
• З’являться тарифи за новими продуктами, які готуються до запуску найближчим часом.
Нові тарифи цілком корелюють із ринковими цінами в Україні та тарифами провідних депозитаріїв європейських країн, а також є одним із кроків до майбутньої передачі функцій депозитарію НБУ до Національного депозитарію України.

Постанова Правління НБУ від 09.11.17 р. № 108 набуде чинності з 22.12.17 р., крім окремих змін (Порядок набуття чинності передбачено документом).

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!