Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ затвердив порядок застосування санкцій за ЗУ "Про фінансову реструктуризацію"

October 19, 2016

Закон України "Про фінансову реструктуризацію" уповноважив Національний банк застосовувати санкції до банків за порушення вимог цього Закону. Відповідний порядок застосування санкцій затверджено постановою Правління НБУ від 13 жовтня 2016 року № 392.
Пропозиції щодо застосування до банків санкцій можуть бути подані до НБУ боржником, або спеціальними органами, які створюються на виконання Закону України "Про фінансову реструктуризацію": спостережною радою, секретаріатом чи арбітражним комітетом (ініціатори).
До такої пропозиції додається опис вчиненого банком порушення та копії підтвердних документів (за їх наявності), засвідчених ініціатором. Подані документи розглядає відповідний структурний підрозділ НБУ, який готує та подає до Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем проект відповідного рішення. Саме цей Комітет центрального банку приймає відповідне рішення щодо застосування санкцій.
Для встановлення факту порушення уповноважений структурний підрозділ НБУ звертається до банку, щодо якого надійшла пропозиція про застосування санкції, для надання пояснень та/або копій підтвердних документів.
При цьому, ненадання банком у встановлений строк пояснень та/або копій підтвердних документів на запит уповноваженого структурного підрозділу не є підставою для неприйняття Комітетом з питань нагляду рішення про застосування до банку відповідної санкції.
Національний банк приймає таке рішення протягом 30 календарних днів із дня отримання від ініціатора повного пакета документів.
Визначення суми штрафу та його сплата до Державного бюджету України здійснюється у гривні. У свою чергу банк протягом п’яти робочих днів із дня сплати штрафу має письмово повідомити про це уповноважений структурний підрозділ НБУ. Крім того, банк має надати засвідчену банком копію документа, що підтверджує таку сплату.
Оскарження дій щодо накладення санкцій здійснюється у судовому порядку.
Постанова № 392 набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України "Про фінансову реструктуризацію".

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/NBU-utverdil-poryadok-primeneniya-sankcij-za-ZU-O-finansovoj-restrukturizacii.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!