Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ вдосконалив порядок отримання резидентами кредитів і позик в інвалюті від нерезидентів

January 4, 2016

Внесені зміни стосуються, в першу чергу, процедури реєстрації відповідних договорів. Так, скасувано чинну антикризову норму, за якою НБУ не здійснює реєстрації двох типів змін до таких договорів. По-перше, зміни, які передбачають заміну кредитора та/або боржника у зобов'язанні за цими договорами. По-друге, зміни, які передбачають відступлення резидентом-кредитором нерезиденту права вимоги за кредитом і позикою в інвалюті.
Водночас НБУ запровадив для цілей реєстрації таких договорів превентивні заходи, спрямовані на запобігання здійсненню клієнтами уповноважених банків ризикової діяльності.
Відтепер банки мають додатково перевіряти клієнта та документи, що подаються клієнтом для реєстрації договору, з метою виявлення ознак фінансових операцій, які можуть призвести до здійснення уповноваженим банком ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів банку. За результатами здійсненого аналізу документів і інформації, обслуговуючий банк має складати обґрунтований висновок про наявність або відсутність ознак таких фінансових операцій. Якщо висновок підтверджує наявність таких ознак, уповноважений банк має відмовити в обслуговуванні операції за таким договором, а також відмовити в надсиланні пакету документів до НБУ для реєстрації договору.
Також подовжено строк реєстрації НБУ договору з 5 до 7 робочих днів. Водночас передбачено, що у визначених випадках НБУ має проводитися додаткова процедура перевірки пакетів документів, поданих банком для реєстрації договорів клієнтів. Період такої перевірки не може перевищувати 30 календарних днів та не враховується до строку реєстрації договору.
Таким чином, вдосконалений порядок покладає на обслуговуючий банк відповідальність за здійснення аналізу документів клієнтів та виявлення ознак ризикової діяльності, а також зменшує ризики виведення капіталу за кордон.
Зазначені зміни у процедурі реєстрації договорів застосовуватимуться з 11 січня 2016 року.

Постанова НБУ від 30.12.15 р. № 996 набула чинності з 01.01.16 р., крім пунктів 1, 3 та 5 цієї постанови, які набирають чинності з 11.01.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!