Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ зберіг облікову ставку незмінною

January 26, 2017

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.
Споживча інфляція стрімко уповільнилася у 2016 році до 12.4% (з 43.3% у 2015 році), що відповідало прогнозам Національного банку. Таким чином, Національний банк досягнув ціль з інфляції, визначену Стратегією монетарної політики на 2016-2020 роки.
Швидке сповільнення інфляції у 2016 році відбулося насамперед завдяки дії фундаментальних факторів. Про це свідчило стрімке уповільнення базової інфляції (до 5.8%) під впливом поміркованої монетарної та фіскальної політики. Посилення ролі облікової ставки та її виважене зниження протягом року, а також зусилля Уряду з утримання бюджетного дефіциту в цільових межах привели до суттєвого поліпшення інфляційних очікувань протягом перших трьох кварталів року.
Крім того, послаблення інфляційного тиску відбувалося під впливом високої пропозиції сирих продуктів харчування, в той час як основними чинниками зростання цін були підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, та зростання світових цін на нафту, що призвело до подорожчання палива на внутрішньому ринку.
Зниженню інфляції також сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом року, у тому числі завдяки заходам Національного банку зі згладжування надмірних коливань. Однак, попри сприятливі фундаментальні зовнішні та внутрішні чинники, наприкінці грудня та на початку 2017 року тимчасово посилився девальваційний тиск на гривню внаслідок дії низки ситуативних факторів.
По-перше, на валютний ринок вплинуло сезонне послаблення ділової активності, зокрема зниження надходжень валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції. По-друге, пропозиція валюти була обмежена через наявність високої гривневої ліквідності в експортерів, які отримали в грудні відшкодування ПДВ на суму 16 млрд. гривень. По-третє, попит на валюту зріс через високі бюджетні видатки в грудні.
Збереження облікової ставки на рівні 14% затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 26 січня 2017 року № 49-рш "Про розмір облікової ставки".
Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 02 лютого 2017 року.
Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 02 березня 2017 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nacionalnyj-bank-Ukrainy-soxranil-uchetnuyu-stavku-neizmennoj-1.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!