Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ пом`якшив деякі адміністративні обмеження для банків та їх клієнтів

December 7, 2015

НБУ продовжує поступово послаблювати адміністративні обмеження із збереження ключових норм, необхідних для забезпечення стабільності банківської та фінансової системи країни.
Відповідно, збережено такі вимоги як обов’язковий продаж надходжень в Україну в інвалюті на користь юросіб у розмірі 75 %, розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в інвалюті за договорами з нерезидентами та інші.
Водночас НБУ продовжує поступово пом'якшувати адміністративні обмеження, реагуючи на прохання банків та бізнесу.
Відтепер вимога обов’язкового продажу у розмірі 75 % не розповсюджується на кредити, що надаються резиденту-позичальнику за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов’язань за імпортним контрактом перед нерезидентом. Це стосується лише тих випадків, коли іноземний кредитор перераховує кошти за імпортним контрактом позичальника безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера, тобто без зарахування цих коштів на рахунок резидента-позичальника. Також вимога обов’язкового продажу більше не стосується грошового забезпечення (гарантії, застави, завдатку, депозиту), яке нерезидент надає для участі в конкурсних торгах при здійсненні держзакупівель.
Крім того, раніше банкам дозволялося не здійснювати обов’язковий продаж надходжень, які повертаються за ініціативою іноземного банку-отримувача протягом 2 днів після дня їх перерахування. НБУ подовжує цей строк з 2 до 7 днів.
НБУ лібералізує розрахунки фізосіб за межами України, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів. Досі діяла і продовжує діяти норма, яка дозволяла здійснювати перекази з поточного рахунку в інвалюті на суму, що не перевищує 150 000 грн. на місяць. Але відтепер це обмеження не поширюється на безготівкові розрахунки, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для власного споживання фізосіб.
Послаблено заборону на купівлю інвалюти для подальшого перерахування за кордон коштів, отриманих іноземним інвестором від продажу цінних паперів українських емітентів. Відтепер ця заборона не розповсюджується на кошти, отримані від продажу державних облігацій України не лише на фондових біржах, як було раніше, а й поза їх межами.
Крім того, посиленено фінансову дисципліну банків та їх клієнтів.
Перша дисциплінуюча вимога стосується права купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента, кошти якого обліковуються на рахунках в інвалюті. Досі уповноважений банк не мав права купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізособи), який має валютні кошти на поточних та депозитних рахунках. Відтепер він не зможе купувати її і для клієнтів, кошти яких розміщені і на балансових рахунках 2602 “Кошти в розрахунках суб’єктів господарювання”. Це стосується коштів, що обліковуються як грошове забезпечення (покриття) в інвалюті клієнта за гарантіями, контргарантіями або резервними акредитивами у цьому та/або інших уповноважених банках. Банк може купувати інвалюту лише для тих клієнтів-резидентів, у яких загальна сума валютних коштів, розміщених на поточних і депозитних рахунках та на балансових рахунках 2602, менша, ніж 25 000 дол. США.
Інша дисциплінуюча норма дає НБУ право не підтверджувати купівлю або переказ інвалюти, якщо виявлено ознаки здійснення банками ризикової діяльності. Також таке право надається у випадках, коли НБУ дійшов висновку, що характер або потенційні наслідки фінансових операцій свідчать про використання банку з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму або фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Постанова НБУ від 04.12.15 р. № 863 набула чинності з 05.12.15 р. і діє до 04.03.16 р. включно.

Новини за темою:
НБУ обговорить можливість скасування валютних обмежень вже на цьому тижні
Чергові стабілізаційні заходи НБУ: скасовані вимоги для дострокового погашення кредитів від нерезидентів
За помилки у валютній звітності на суму до 150 тис. грн. штрафувати не будуть
Нацбанк лібералізував вимоги щодо проведення деяких валютних операцій

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!