Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ розкриває власну методику оцінки справедливої вартості цінних паперів

October 28, 2015

НБУ постановою від 26.10.15 р. № 732 вдосконалив свої підходи до визначення справедливої вартості цінних паперів, які перебувають у його власності або приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань, та прийняв рішення про їх розкриття учасникам ринку.

Розкриття цієї інформації дасть змогу підвищити довіру банків до дій регулятора, у тому числі в процесі регулювання ліквідності банківської системи.

В основу методики оцінки справедливої вартості цінних паперів регулятором було покладено норми Міжнародного стандарту фінансової звітності 13 “Оцінка справедливої вартості”.

З метою вдосконалення підходів НБУ до управління ризиками застави було також схвалено методику розрахунку коригуючих коефіцієнтів для цінних паперів, які приймаються регулятором як забезпечення виконання зобов’язань (у тому числі за операціями прямого репо).

НБУ до 01.12.15 р. розпочне опублікування на сторінці свого Офіційного інтернет-представництва та на інших інформаційних ресурсах кривих безкупонної дохідності, побудованих для оцінки облігацій внутрішньої державної позики із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.

Крім того, з 01.12.15 р. регулятор щоденно розміщуватиме на сторінці свого Офіційного інтернет-представництва інформацію про справедливу вартість цінних паперів, які приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань, та коригуючих коефіцієнтів для них. Цю інформацію банки зможуть використовувати для управління власною ліквідністю з урахуванням норм Положення про застосування НБУ стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.

Постанова НБУ від 26.10.15 р. № 732 набула чинності з 26.10.15 р., крім пунктів 1, 2, що набирають чинності з 01.12.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!