Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ продовжив дію низки заходів щодо діяльності банків та фінустанов

March 4, 2015

З 4 березня 2015 року набула чинності постанова НБУ „Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України”.
Зокрема, запроваджено такі заходи щодо діяльності банків та фінансових установ:
1) операції з продажу готівкової інвалюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день здійснюються у сумі, що не перевищує в еквіваленті 3000 гривень у межах однієї банківської установи.
2) за дорученням фізичних осіб за межі України здійснювати перекази інвалюти за поточними валютними неторговельними операціями:
- без підтвердних документів з поточного рахунку в інвалюті або без його відкриття – на суму, що в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в один операційний (робочий) день. Фізичні особи - нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів;
- з поточного рахунку в інвалюті – на суму, що в еквіваленті перевищує 15 000 гривень, але не більше ніж 150 000 гривень на місяць. Фізичні особи - резиденти здійснюють такі перекази виключно на підставі підтвердних документів.
3) банки зобов’язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах до 150000 гривень на добу на одного клієнта.
Крім цього, установлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в ст. 1 та 2 Закону “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”, здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів.
Установлено вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо НБУ, надходжень в інвалюті у розмірі 75 % із-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками, ФОП, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в інвалюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.
Решта надходжень в інвалюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Постанова НБУ від 03.03.15 р. № 160 набула чинності з 04.03.15 р. та діє до 03.06.15 р.

Новини за темою:
Нацбанк лібералізував вимоги щодо проведення деяких валютних операцій.
НБУ продовжив обмеження з видачі вкладів та обміну валюти.
З 23.09.14 р. Нацбанк зменшив розмір обов’язкового продажу надходжень в інвалюті до 75 %.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!