Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ надано право списувати гроші з рахунків банків-боржників

December 2, 2014

Внесено зміни до розділу VI Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України.

Так, встановлено, що НБУ має право з дня виникнення простроченої заборгованості банку здійснювати списання коштів з кореспондентського рахунку банку та його філій, які працюють у СЕП за окремими кореспондентськими рахунками (далі – кореспондентський рахунок). Якщо немає (недостатньо) коштів на кореспондентському рахунку банку, то НБУ уживає заходів щодо задоволення в повному обсязі своїх вимог за операціями з регулювання ліквідності відповідно до укладених договорів і вимог законодавства України, у тому числі шляхом продажу предмета застави (операції) та/або переведення його за справедливою вартістю у свою власність.

Здійснення таких заходів не виключає можливості безспірного списання коштів з банківських рахунків до повного погашення всієї заборгованості банку.

Також виключено пункт, згідно з яким НБУ може проводити з банками операції зворотного РЕПО (продаж держоблігацій зі зворотним викупом) і здійснювати емісію власних боргових зобов`язань на відповідний період.

Крім цього, встановлено, що НБУ не застосовує до банку, віднесеного до категорії проблемних, заходу впливу у вигляді накладення штрафу за порушення економічних нормативів та/або лімітів загальної (довгої, короткої) валютної позиції, та/або порядку формування та зберігання обов’язкових резервів.

Постанова НБУ від 27.11.14 р. № 752 набула чинності з 02.12 14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!