Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

НБУ скасував обов’язок продавати валютні надходження на міжбанку

July 21, 2014

НБУ скасував вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб, а також пом’якшив норми, які регулюють порядок виплати переказів в іноземній валюті, що надходять із-за кордону на користь фізичних осіб.
Припинить діяти вимога, згідно з якою уповноважені банки здійснювали обов’язковий продаж іноземної валюти, яка надходила фізичним особам (резидентам та нерезидентам) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць.
Разом з цим у Правилах здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні встановлена норма, відповідно до якої іноземна валюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи в сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 000 гривень в один операційний (робочий) день, може бути виплачена готівкою без відкриття рахунку. Якщо сума переказу (переказів) в іноземній валюті перевищує в еквіваленті 150 000 гривень в один операційний (робочий) день, то такий переказ (перекази) зараховуються в повній сумі на поточний рахунок отримувача.
Крім цього, вносяться зміни до постанови НБУ “Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті”. Так, установлюється норма щодо звільнення від обов’язкового продажу надходжень на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів в іноземній валюті, які відкриті в уповноважених банках, та надходжень за операціями з розміщення депозитів банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках.
Також удосконалено Порядок реєстрації уповноваженими банками в Національному банку України правил проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі.
Підставою для скасування зареєстрованих уповноваженими банками в Національному банку правил проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі відтепер буде також  прийняття Національним банком рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Постанова НБУ  від 15.07.14 р. № 423 набуде чинності з дня опублікування.

Новини за темою:
Нацбанк знизив ставку резервування до 0 %.
З 17.07.14 р. розмір облікової ставки НБУ збільшено з 9,5 % до 12,5 % річних.
Офіційне опублікування нормативно-правових актів НБУ відтепер на сайті.
НБУ продовжив ще на 3 місяці продаж 50 % експортної виручки та 90-денний термін ЗЕД-розрахунків.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!