Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи настане відповідальність за триваюче порушення митних правил?

September 12, 2013

Міндоходів роз’яснило питання щодо особливостей накладення адміністративного стягнення за недоставлення товарів, транспортних засобів та документів до органу доходів і зборів призначення, видачу їх без дозволу такого органу або їх втрату (ст. 470 МКУ).
Загальний строк накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил (далі – ПМП) становить 6 місяців з дня вчинення правопорушення. Причому, у разі розгляду органами доходів і зборів або судами справ про триваючі ПМП, у т. ч. передбачені ст. 469, 477-485 МКУ, стягнення накладається не пізніше, ніж через 6 місяців з дня виявлення цих правопорушень.
Чинним законодавством не визначено поняття «триваючого правопорушення». Однак, листами Мін’юсту роз`яснювалось, що триваючими визнаються правопорушення, які, розпочавшись з будь-якої протиправної дії чи бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов`язків. При цьому, фіксація правопорушень та можливість накладення адміністративних стягнень за ПМП розглядається в кожному окремому випадку в залежності від конкретних обставин справи.
Таким чином, оскільки МКУ не дає вичерпного переліку триваючих правопорушень, а лише констатує приналежність до них, обґрунтованим є розгляд питання щодо накладення стягнення за таке ПМП за наявності підстав віднесення його до категорії триваючих не пізніше, ніж через 6 місяців з дня його виявлення.

Лист Міндоходів від 30.08.13 р. № 6666/7/99-99-24-03-09-17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!