Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податковий облік витрат на відрядження: які нюанси можуть бути на практиці

June 24, 2014

Міндоходів нагадало платникам податків про основні правила податкового обліку витрат на відрядження і розглянуло, як їх застосовувати на практиці в деяких ситуаціях.

1. Працівник затримався у відрядженні довше, ніж зазначено в наказі на відрядження.

Витрати платника податків у цьому випадку залежать від того, з якої причини співробітник затримався у відрядженні.

Якщо у зв’язку з виробничою необхідністю, то витрати за час затримки відшкодовуються відрядженому підприємством у порядку, передбаченому пп. 140.1.7 Податкового кодексу (далі – ПК). При цьому як підтвердний документ повинен бути виданий наказ про продовження строку відрядження у зв’язку з виробничою необхідністю.

Якщо відряджений затримався з причин особистого характеру, тоді його витрати, викликані затримкою, не враховуються у складі витрат підприємства і відповідно не відшкодовуються такому відрядженому. Припустимо, замість того щоб виїхати з пункту відрядження у п’ятницю, співробітник затримався там на вихідні дні у родичів. Такому співробітникові не відшкодовуються ні добові за дні затримки, ні інші витрати, зокрема, на наш погляд, і витрати на зворотний проїзд. Адже, судячи з дат наказу, працівник, який повертається пізніше, уже не перебуває у відрядженні. Відповідно його витрати, які за часом не вписалися в період відрядження, не обліковуються підприємством.

2. До відрядження відправився член керівного органу платника податків, який не перебуває з таким платником податків у трудових відносинах.

Це може бути учасник (засновник) платника податків (товариства), голова або член виконавчого органу товариства, голова ревізійної комісії (ревізор), а також голова або член ради (наглядової ради). Витрати на відрядження вищезгаданих осіб пропонується обліковувати у складі загальних корпоративних витрат згідно з пп. «а» пп. 138.10.2 ПК.

3. Як застосовується пільга зі сплати туристичного збору для відряджених.

Згідно з пп. 268.2.2 ПК особи, які прибули до населеного пункту у відрядження, не є платниками турзбору. Але для того щоб скористатися пільгою, вони повинні пред’явити за місцем тимчасового проживання копію наказу про направлення їх у відрядження.

Лист Міндоходів від 25.11.13 р. № 16039/6/99-99-19-03-02-15.

 

Новини за темою:

Двоє у відрядженні з однією корпоративною карткою: як правильно оплатити проживання, як повернути зняті невикористані кошти
Сумісника направили у відрядження з основного місця роботи: як оформити його відсутність? 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!