Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податкову накладну зареєстрували не тією датою: що робити?

February 20, 2015

Сільгосппідприємство при оформленні податкової накладної на отриману передоплату помилково зазначило неправильну дату (тобто не ту дату, на яку надійшла така передоплата). Помилку виявлено після реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі. Чи можна таку помилку виправити?
Помилка, допущена в номері чи даті податкової накладної, не може бути виправлена шляхом подання розрахунку коригування.
Якщо помилку допущено в номері податкової накладної, то її, в принципі, можна не виправляти. Адже облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться в довільних формі та порядку. Не допускається лише складання за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером (однак при такій помилці податкову накладну неможливо було б зареєструвати в Єдиному реєстрі, а значить, бухгалтер її б одразу виявив).
А от у разі неправильного зазначення дати податкової накладної ситуація значно складніша. Адже дата оформлення податкової накладної має збігатися з датою виникнення податкових зобов’язань із ПДВ, які виникають, як відомо, за принципом «першої події»:
- або на дату зарахування коштів від покупця/замовника (передоплати),
- або на дату відвантаження товарів (надання послуг).
Тобто якщо передоплату отримано на одну дату, а податкову накладну за нею виписано на іншу дату, то продавця можуть «запідозрити» в оформленні податкової накладної на «неіснуючу» операцію з постачання. У покупця, у свою чергу, опиниться під сумнівом право на податковий кредит за такою податковою накладною. Тому таку помилку слід обов’язково виправити.

Як ми пропонуємо це зробити див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 23.02.15 р. № 8.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!