Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податкова накладна за щоденними підсумками операцій

September 7, 2015

Новий-старий порядок

Поява в п. 201.4 ПК норми щодо оформлення податкових накладних (далі – ПН) за щоденними підсумками операцій не вплинула на порядок та випадки оформлення таких ПН. Адже ця норма була переписана один в один з п. 13 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957 (далі – Порядок № 957).

Так, ПН може бути складено за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не було складено на ці операції) у разі:

·          здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), розрахунки за які проводять через касу/РРО або через банківську установу, або платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

·          виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платникові ПДВ за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, і які містять загальну суму платежу, суму податку і податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форму яких установлено міжнародними стандартами;

·          надання платникові ПДВ касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із визначенням фіскального і податкового номерів постачальника).

Для сільгосппідприємств найбільш поширеною операцією із зазначених вище є реалізація сільгосппродукції за готівку кінцевим споживачам – неплатникам ПДВ, розрахунки за яку проводяться через касу з оформленням прибуткових касових ордерів. На всіх таких покупців, як і раніше, можна оформлювати одну ПН за день.

Однак ураховуючи зміни в умовах оформлення зведеної ПН, весь продаж неплатникам ПДВ за місяць тепер можна включати й до зведеної ПН (особливо якщо кожному покупцеві здійснюється більше двох поставок на місяць). Тому в сільгосппідприємств з’явилася можливість вибору: або, як і раніше, на продаж за готівкові кошти оформлювати ПН за щоденними підсумками, або ж включати такі постачання до зведеної ПН, яка оформлятиметься на всіх неплатників раз на місяць.

Згідно з п. 9 Порядку № 957 у верхній лівій частині ПН за щоденними підсумками операцій робиться помітка «X» та зазначається тип причини «11 «Складена за щоденними підсумками операцій».

У разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, та в разі складання податкової накладної за щоденним підсумком операцій у рядку «Особа (платник податку) – покупець» зазначається «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» – умовний ІПН «100000000000».

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 07.09.15 р. № 33.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!