Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оподаткування процентних доходів фізосіб в інвалюті: роз’яснює НБУ

August 27, 2014

Нацбанк роз’яснив деякі питання щодо оподаткування пасивних доходів фізосіб, а саме:

1. Стосовно обліку утриманого ПДФО у вигляді процентів (далі - податок)
З огляду на те, що податок до бюджету сплачується в гривні, банк має перерахувати суму податку, утриманого з нарахованих процентів в інвалюті, в гривні. Під час нарахування (отримання) доходів в інвалюті такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ (офіційний курс гривні до інвалют), що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.
Нарахування процентів банк здійснює з періодичністю, визначеною обліковою політикою, але не рідше ніж 1 раз на місяць.
На дату нарахування таких доходів банк утримує податок з суми нарахованих процентів та зараховує його на балансовий рахунок 3622 "Кредиторська заборгованість за податками та обов`язковими платежами, крім податку на прибуток" для подальшого перерахування загальною сумою за податковий (звітний) місяць в установлені строки.

2. Щодо операцій, пов`язаних з купівлею та продажем інвалюти
Під час утримання податку з суми нарахованих в інвалюті процентів уповноважений банк здійснює операцію з купівлі інвалюти за гривню за офіційним курсом гривні до інвалют.
Об`єктом оподаткування збором на обов`язкове державне пенсійне страхування є сума операції з купівлі інвалюти в безготівковій та/або готівковій формі.
Отже, у цьому разі уповноважений банк виступатиме покупцем інвалюти та відповідно до вимог законодавства має сплатити збір на обов`язкове державне пенсійне страхування.

3. Стосовно повернення банком надлишково утриманої суми податку у разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) в інвалюті, якщо умовами цього договору передбачено перерахунок процентів за нижчою ставкою
У разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) в інвалюті та перерахунку процентів за нижчою ставкою повернення надмірно утриманих сум податку з процентних доходів здійснюється також у гривні.

Лист НБУ від 22.08.14 р. № 12-111/46867.

Новини за темою:
Посилюється валютний контроль можливого маніпулювання на грошово-кредитному ринку
Купівля іноземної валюти: за яким із двох можливих курсів НБУ (на 0.00 годин або на кінець дня) відображати цю операцію?
До 21.11.14 р. вводиться 100%-вий продаж інвалюти

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!