Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оподаткування допомоги учасникам АТО: відповіді на актуальні питання Яких умов необхідно дотриматись підприємству для включення благодійної допомоги на АТО в податкові витрати?

October 15, 2014

Для включення благодійної допомоги для потреб забезпечення проведення АТО до інших витрат звичайної діяльності без обмежень, платнику податків необхідно добровільно перераховувати (передавати) таку допомогу виключно таким організаціям, як ЗСУ, Нацгвардія України, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Державна прикордонна служба, МВС, Управління держохорони, Держспецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету.

Перерахована (передана) благодійна допомога для потреб забезпечення проведення АТО цім організаціям включається до інших витрат тільки на період проведення АТО.

Наше підприємство ввозить на митну територію України тканину та нитки для виготовлення бронежилетів, чи підпадають такі товари під звільнення від оподаткування ПДВ?

Так, тимчасово, на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, зокрема:

- нитки для виготовлення бронежилетів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 5402 11 00 00 та 5407 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД;

- тканина (матеріал) для виготовлення бронежилетів, що класифікуються у товарних підкатегоріях 3920 10 89 90, 3921 90 60 00, 5603 14 10 00, 6914 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Чи включаються до складу витрат при обчисленні податку на прибуток підприємств суми коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) військовим формуванням для потреб забезпечення проведення АТО?

Суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Держбюджету або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій включаються до складу інших витрат звичайної діяльності в розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Чи маю я право на отримання неоподатковуваної благодійної допомоги у вигляді ліків, як учасник бойових дій?

Так, допомога, яка надається платнику податку його роботодавцем або благодійними організаціями для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів не оподатковується при наявності відповідних підтверджуючих документів.

Сума благодійної допомоги, виплаченої благодійниками та фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів АТО, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Право на отримання зазначеної неоподатковуваної благодійної допомоги мають учасники бойових дій та масових акцій громадського протесту, члени їх сімей, фізичні особи, які мешкали на території проведення АТО або в АР Крим та були вимушені залишити такі місця проживання.

Підкажіть будь-ласка, який розмір благодійної допомоги для відновлення втраченого будинку не оподатковується?

Одержувачі благодійної допомоги (платники податку) мають право на отримання без оподаткування благодійної допомоги у сумі, що сукупно протягом звітного року не перевищує 1000 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, для відновлення втраченого майна та на інші потреби відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України.

У 2014 році ця сума складає 1 218 000 гривень.

Необхідно зазначити, що сума перевищення підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб за ставками 15 % (17 %) на підставі річної декларації, яку одержувач благодійної допомоги зобов’язаний подати у разі отримання такого доходу.

Які документи необхідно зібрати волонтерам, які допомагають військовослужбовцям (беруть участь в АТО) для звільнення такої благодійної допомоги від оподаткування?

По-перше, такі волонтери повинні бути зареєстровані в Реєстрі волонтерів АТО, який формує ДФС. Його незабаром буде оприлюднено на офіційному сайті ДФС.

По-друге, що стосується підтверджуючих документів, то понесені витрати можливо підтвердити платіжним дорученням про перерахуванням коштів на рахунок відомства або актом приймання-передачі товарів за платіжними (розрахунковими) документами на придбання товарів.

Волонтери-благодійники цікавляться, як формуватимуть Реєстр фізичних осіб – волонтерів АТО?

Реєстр волонтерів АТО формується і ведеться ДФС, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті.

Для включення до Реєстру волонтерів АТО благодійник - фізична особа подає:

- заяву;

- копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта;

- довідку з банку (довідки з банків) із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера для здійснення благодійної діяльності.

Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Витребування інших відомостей та документів, не зазначених вище – забороняється.

За матеріалами офіційного поталу ДФС.

Новини за темою:

Благодійна допомога учасникам АТО звільнена від оподаткування

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!