Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оподаткування спадщини, отриманих фізособою, яка має адресу на території ВЕЗ "Крим"

November 8, 2016

ДФС у листі від 01.11.16 р. № 11497/П/99-99-13-02-03-14 роз'яснила порядок оподаткування доходів у вигляді спадщини, отриманих фізособою, яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ "Крим".
ДФС нагадує, що фізична особа або юридична особа (відокремлений підрозділ), які мають податкову адресу (місце проживання, місцезнаходження) на території ВЕЗ "Крим", прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента. Відповідно фізособа чи юрособа, податкова адреса яких на іншій території України, прирівнюються з метою оподаткування до резидента.
Визначення правового статусу та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території АР Крим здійснюються у порядку, встановленому Законом від 20 жовтня 2014 року № 1706-VІІ.
Ним, зокрема, встановлено, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Саме вона засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у ст. 1 Закону від 20 жовтня 2014 року № 1706.
Отже, фізична особа, яка за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою, з метою оподаткування прирівнюється до резидента.
Об’єктом оподаткування резидента (нерезидента) є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. При цьому об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні.
Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину майна, регулюється ст. 174 ПК. Нагадаємо, що нею встановлено декілька ставок ПДФО, залежно від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем та їх резидентського статусу:
 - нульова ставка - для членів сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).
- 18 % -  якщо успадковується спадкоємцем - нерезидентом від спадкодавця - резидента.
Крім того, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого майна, є об’єктом оподаткування ще й військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5 %.
Отже, дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий фізособою, яка має податкову адресу на території ВЕЗ "Крим", від фізособи - резидента, оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором 1,5 %.
Якщо фізична особа (спадкоємець) має податкову адресу на іншій території України і за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою та одночасно є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то вартість успадкованого майна оподатковуватиметься ПДФО за нульовою ставкою та  не оподатковуватиметься військовим збором.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nalogooblozhenie-nasledstva-poluchennogo-fizlicom-kotoroe-imeet-adres-na-territorii-SEZ-Krym.


.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!