Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оподаткування доходів фізособи від оренди майна

April 25, 2016

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу.
Такі доходи, отримані фізичною особою оподатковуються за ставками 15 % та/або 20 % на суму перевищення, якщо сума доходу в розрахунку на місяць перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати (у 2015 – 12180 грн). Окрім цього, орендні доходи оподатковуються й військовим збором за ставкою 1,5 %.
Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.
При цьому:
а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації;
б) у випадку вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку-орендодавця за формою та у спосіб, встановленими Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за таке порушення.
Водночас відповідно до п.п. 170.1.6. п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов’язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за встановленою формою.
За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації рієлтер також несе передбачену законом відповідальність за такі порушення.
Слід зазначити, що нерухомість, яка належить фізичній особі-нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу-підприємця або юридичну особу-резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nalogooblozhenie-doxodov-fizlica-ot-arendy-imushhestva.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!