Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податок на прибуток підприємств у запитаннях та відповідях

November 20, 2013

На запитання платників відповідає заступник начальника відділу розгляду звернень Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування Міністерства доходів і зборів України Таміла Ларіна.

Питання щодо зменшення суми авансових внесків:
Підприємство при виплаті дивідендів нарахувало та сплатило авансовий внесок з податку на прибуток. Сума сплаченого податку виявилася більшою, ніж поточне грошове зобов’язання зі сплати щомісячного авансового внеску. Чи може підприємство зарахувати цю суму в рахунок сплати щомісячних авансових внесків та не сплачувати їх у місяці виплати дивідендів?
Відповідь:
Ні, такого зарахування здійснювати не можна.
Сума щомісячного авансового внеску з податку на прибуток є узгодженим грошовим зобов’язанням платника податку на 2013 р., визначеним ним у поданій Декларації за 2012 р., яке слід сплачувати щомісяця. Механізму коригування (зменшення) такої суми протягом року Податковим кодексом не передбачено.
Водночас зарахування сплачених протягом 2013 р. авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів можна буде здійснити за підсумками декларування за звітний (податковий) 2013 р.
Отже, зарахувати суму сплаченого авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів у рахунок сплати щомісячного авансового внеску не можна навіть у випадку, якщо така сума виявиться більшою, ніж сума поточного грошового зобов’язання із цього податку.

Питання щодо першого звітного періоду для новостворених платників податку:
Підприємство зареєстровано в серпні 2013 р. За який звітний період вперше потрібно подати Декларацію та сплатити податок?
Відповідь:
Новостворені підприємства, тобто ті, що зареєстровані протягом 2013 р., вперше подають Декларацію за підсумками звітного (податкового) року.
Декларація подається до територіального органу Міндоходів України протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Податкове зобов’язання, визначене в цій Декларації, потрібно сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, для подання податкової декларації.
Отже, платники податку на прибуток, зареєстровані протягом 2013 р., вперше подають Декларацію та сплачують податок на прибуток за підсумками року, в якому вони зареєструвалися.

Питання щодо подання звіту про контрольовані операції:
Який звітний період за контрольованими операціями? Чи потрібно подавати звіт про контрольовані операції за 2013 р.?
Відповідь:
Так, потрібно. Підпунктом 39.4.1 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу встановлено, що для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік.
При цьому для визначення обсягу контрольованих операцій враховується їх показник у цілому за відповідний календарний рік, тобто з 01.01.13 р. по 31.12.13 р.
Враховуючи те, що зміни, внесені Законом від 04.07.13 р. № 408-VII до ст. 39 Податкового кодексу, набрали чинності 01.09.13 р., першим звітним періодом за контрольованими операціями буде 2013 р.
У звіті за 2013 р. зазначатимуться контрольовані операції, здійснені у період з 01.09.13 р. по 31.12.13 р.
Отже, звітним періодом за контрольованими операціями є календарний рік. Вперше звіт про контрольовані операції платники податку, які здійснювали такі операції, зобов’язані подати за підсумками 2013 р.

За матеріалами офіційного порталу Міндоходів.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!