Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Податок на нерухомість в 2016 році: підводні камені

July 21, 2016

Багато хто нарікає, тепер доведеться платити всім, навіть бабусям за свій сарай і курник. Хочу розвіяти чутки відразу. Кому доводилося тримати в руках технічний паспорт на домоволодіння, може з упевненістю сказати, техніком БТІ зміряється і вписується в експлікацію техпаспорта виключно площа внутрішніх приміщень будинку (кімнат, кухні, коридору). Всі підсобні приміщення, які знаходяться на ділянці (літня кухня, гараж, лазня, сарай і т.п.) техніком БТІ не перемірятиметься і в технічному паспорті на домоволодіння позначені лише контурами. Відповідно, якщо немає обчисленої площі в техпаспорті, немає площі в правовстановлюючому документі - немає податкового нарахування. Можна з упевненістю сказати, що податок на квадратні метри підсобних будівель при домоволодінні нараховуватися не буде.
У більшості розвинених країн, в Європі і США податок на нерухомість розраховується від ринкової вартості житла, а не від площі приміщення з прив'язкою до мінімальної заробітної плати. В середньому так - 1% від ціни об'єкта, в залежності від країни, штату, міста. У нас система нарахування податку на нерухомість ще «сира» і «корява», тому в процесі нарахування виникає маса колізій і ляпів.
Ось наприклад. Припустимо, квартира придбана під час шлюбу, і є власністю подружжя, тобто належить двом громадянам. Два рівноправних власника - дві рівноцінні неоподатковані пільги, або 60 м2 з квартири і 120 м2 з будинку. Особливо дохідливо цю норму права (право подружжя на спільно нажите) законодавець пояснює, коли відбувається розлучення і поділ майна між дружиною і чоловіком. А тут немає, «на кого квартира записана, той і платить!» А якщо не згоден, то переробляй правові документи - виділяй подружню долю в квартирі, чим ніхто з власників займатися не буде. Довго, нерозумно і дорого!
Або ось, як бути, якщо нерухомість одного власника знаходиться в різних містах? Наприклад, квартира в Києві, будинок під Києвом і ще по квартирі в Житомирі та Херсоні. За ідеєю, гроші збираються на поповнення місцевого бюджету, на будівництво доріг, на оновлення комунікацій того міста, де знаходиться нерухомість.
У даній ситуації виникає питання: податкова якого міста буде нараховувати податок на всю площу і залишиться у виграші, а податкова якого міста залишиться в образі і їй дістануться пільгові (неоплачені) квадратні метри. Зараз реєстр прав власників в Україні єдиний, і податківці будуть черпати дані виключно звідти, хоча ставки податку у всіх міст різні. Цілковита плутанина! І зовсім незрозуміло, як буде вираховуватися податок і пільга, на який «ремонт» підуть гроші, якщо нерухомість власника знаходиться в містах з незрозумілим статусом - Донецьку чи Сімферополі.
Втім, у нас є і такі, які не платитимуть ні копійки, хоч і повинні. Все тому, що їх нерухомість не внесена до єдиного реєстру власників нерухомості. І таких житлових і нежитлових об'єктів нерухомості досить багато - від 20 до 60% в залежності від регіону України. Зараз власники будинків і квартир не поспішають вносити свої дані в єдиний реєстр прав. З одного боку, таку нерухомість ні продати, ні заповідати не можна, але й податки платити не потрібно.
І останнє. У 2015 році по всій Україні було нараховано трохи більше 40 тис. платежів в якості податку на нерухомість. Цього вкрай мало! І то, податківці ледве впоралися з цим обсягом, все скаржилися на навантаження, не спали ночами, працювали. Але з 2016 року мінімальна неоподатковувана площа знижена в два рази і кількість «листів щастя» має зрости в десять разів. Вся фішка в тому, зараз йде загальна боротьба з бюрократією, знижується апарат чиновників, співробітники податкових інспекцій масово потрапляють під скорочення. Виникає справедливе запитання: хто буде займатися нарахуванням податку, розсилати кіпи запитів в БТІ для уточнення даних, де фізично взяти стільки виконавців? Адже за найскромнішими підрахунками в Україні 4 млн. домогосподарств і квартир, які повинні потрапити під податкове обкладання.
Напрошується висновок: податок на нерухомість - податок майбутнього і повноцінно працюватиме через 3-4 роки! Ще потрібно створити єдину базу даних платників податків країни, перевести її в електронний вигляд, перерахувати всю нерухомість і розібратися з пільгою! Ймовірно, найближчий рік акцент податківців буде зроблений на так звану «розкішну нерухомість» - квартири понад 300 м. кв. і будинки понад 500 (де податок більш істотний і зрозумілий - 25 000 грн. за один об'єкт нерухомості). А поки рядовим громадянам можна спати спокійно і чекати, коли закон з теорії перетвориться в практику. У 2016 році податкові нарахування на нерухомість не дійдуть до своїх адресатів!

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nalog-na-nedvizhimost-v-2016-godu-podvodnye-kamni

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!