Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи треба платити екоподаток, якщо вивозити сміття за талонами?

August 13, 2015

Не секрет, що фіскальні органи у своєму прагненні наповнити державну казну пред`являють часто необґрунтовані вимоги до платників податків, аби донарахувати платежі до бюджету. Наприклад, на підприємстві утворюється сміття. Якщо договору на вивезення сміття спеціалізованою організацією немає, контролюючі органи при перевірці можуть нарахувати підприємству екоподаток за розміщення відходів. Проте така позиція не завжди правильна. Адже підприємство може вивозити відходи самостійно, придбаваючи спеціальні талони. І тоді сплачувати екоподаток не доведеться. Зараз розповімо чому.
Договір на вивезення сміття – право чи обов`язок?
З дати набуття чинності ПК (з 01.01.11 р.) і аж до 01.01.13 р. контролюючі органи обкладали екоподатком весь фактичний обсяг відходів, що утворюються на підприємстві протягом звітного періоду, незважаючи на відсутність або наявність договору на вивезення сміття. Причина – під це визначення підпадали навіть тимчасово розміщені на території підприємства відходи.
З 01.01.13 р. екоподатком почали обкладатися відходи, що остаточно знаходяться або захоронені у спеціально відведених для цього місцях. Коло платників значно зменшилося, але для звільнення від сплати екоподатку фіскали почали вимагати, щоб у підприємства був договір із спеціалізованою організацією на вивезення сміття або видалення (утилізацію) відходів.
Наскільки правомірна ця вимога? Адже в ПК її немає. Та все ж вона озвучена в багатьох роз`яс­неннях податкової служби. Цілком зрозуміло, чому податкова цього вимагає. Адже коли договір із спеціалізованою організацією укладено, є гарантія, що шкідливі відходи будуть видалені (захоронені, перероблені, утилізовані), а не почнуть накопичуватися на території підприємства, забруднюючи навколишнє середовище.
Проте, на наш погляд, навіть не маючи такого договору, підприємство може регулярно (у міру накопичення) самостійно вивозити сміття у спеціально відведені для цього місця і при цьому не буде платником екоподатку за розміщення відходів. Наприклад, коли побутове сміття вивозиться на звалище за талонами. Пояснимо, на чому заснована наша думка.
Талони на вивезення сміття = Договір на вивезення сміття
Чим керуються контролюючі органи, вимагаючи від підприємства укладати договір на вивезення побутового сміття? Статтею 351 Закону від 05.03.98 р. № 187/98-ВР «Про відходи» (далі – Закон № 187). У цій статті сказано, що власники і користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юрособою, що є виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, оплачують такі послуги і забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів. Збором і вивезенням побутових відходів на певній території займається юрособа, уповноважена на це органом місцевого самоврядування.
Така ж вимога міститься і в п. 3 Правил надання послуг із вивезення побутових відходів, затверджених постановою КМУ від 10.12.08 р. № 1070.
Як бачите, право підприємства вивозити побутове сміття самостійно за талонами в цих нормативних актах не передбачене. Проте є підзаконні нормативні акти, що дозволяють вивозити сміття власними силами підприємства. Пропонуємо практичне рішення, як це можна здійснити.
Є рішення!
У кожному місті прийняті Правила впорядкування території міста, у яких підприємствам надане право самостійно вивозити сміття – за умови, що буде укладений договір із спеціалізованим підприємством на захоронення відходів на полігоні звалища. Наприклад, така вимога міститься в пп. 6.4.11 Правил впорядкування території міста Маріуполя, затверджених рішенням Маріупольської міськради від 21.06.11 р. № 6/8-616.
Підприємство може самостійно вивезти своє сміття, купивши талони на вивезення сміття в організації, яка надає послуги з вивезення відходів. Часто фахівці такої організації можуть запропонувати найближчий до вашого підприємства полігон для вивезення сміття, а також зайнятися підготовкою необхідних документів для укладення договору з організацією, що займається захороненням відходів, і для складання звіту з відходів, що вивозяться.
Придбаваючи талони, підприємство оплачує послуги з вивезення відходів, тим самим виконує вимогу ст. 351 Закону № 187.
Таким чином, талони на вивезення сміття – це свого роду передоплата послуг із вивезення відходів, навіть якщо підприємство – власник таких відходів вивозить їх самостійно. Один талон дає право на разове вивезення сміття певного обсягу. Маючи талони, підприємство отримує гарантію того, що утворені та вивезені ним відходи будуть захоронені (утилізовані) відповідно до законодавства.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 17.08.15 р. № 66-67.

Екоподаток, плата за надра, рентна плата і іншого читайте в практичному керівництві № 12 "Ресурсні та місцеві податки".

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!