Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи треба жінці-підприємцеві оформляти використання приміщення, що належить її чоловікові?

June 8, 2015

Cитуація. Чоловік і дружина – обоє підприємці. У період шлюбу подружжям придбано нежитлове приміщення, яке оформлено на чоловіка. Дружина хоче відкрити в цьому приміщенні стоматологічний кабінет, для чого необхідно отримати ліцензію, а надалі, можливо, зареєструвати РРО. Для отримання ліцензії та реєстрації РРО потрібен документ, що підтверджує права (власності або користування) на приміщення, у якому провадитиметься підприємницька діяльність. Які правовстановні документи слід подати в цьому випадку?
Чому виникло запитання: у дружини-підприємця є сумніви, що їй видадуть необхідні дозвільні документи, оскільки приміщення оформлено на чоловіка.
Що говорять нормативні документи
Питання, що стосуються майнових відносин між подружжям, регулюються Сімейним кодексом (далі – СК). Зокрема, майно, придбане в період шлюбу, належить подружжю на праві спільної власності. А згідно зі ст. 320 ЦК підприємець має право використовувати своє майно у підприємницькій діяльності.
Як бачимо, приміщенням подружжя володіє спільно. Отже, дружина-підприємець для отримання дозвільних документів повинна подати два документи:
- свідоцтво про шлюб, у якому зазначено дату укладення шлюбу;
- витяг із державного реєстру прав на нерухоме майно, у якому буде зазначено дату придбання приміщення (відповідно в період перебування подружжя у шлюбі).
Як буває на практиці
Між подружжям можуть виникнути спори з приводу використання приміщення, яким вони володіють спільно. Наприклад, дружина-підприємець уже мала витрати на отримання ліцензії та придбання обладнання для стоматкабінету. А чоловік-підприємець уважає, що в цьому приміщенні вигідно відкрити магазин автозапчастин. Або відносини між подружжям погіршуються, чоловік вимагає звільнити «його» приміщення. Отже, дружині потрібно підстрахуватися на такий випадок.
Рекомендації юриста на випадок непередбачених сімейних проблем
Подружжя може укласти договір безплатного користування приміщенням (договір позики). У якому статусі їм краще укладати договір – як простим фізособам чи як підприємцям – вибирати подружжю.
Договір безплатного користування (позики) нежитловим приміщенням або його частиною:
- може бути укладений у простій письмовій формі (без нотаріуса) – якщо строк договору менше 3 років;
- підлягає обов`язковому нотаріальному посвідченню – якщо його строк становить 3 роки і більше.
Такий договір (на період його дії) захистить інтереси того з подружжя, хто використовує приміщення у своїй підприємницькій діяльності. Що робити, якщо подружжя розірвало шлюб? У цьому випадку спільно нажите майно може бути поділене за угодою між подружжям або в судовому порядку:
- у рівних частках;
- у нерівних частках – на користь того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або непрацездатні діти, якщо призначеної суми аліментів не вистачає для фізичного і духовного розвитку дітей;
- з виплатою одному з подружжя вартості його частини приміщення, поділити яке в натурі неможливо.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 08.06.15 р. № 45-46.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!