Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи нараховувати доплату до рівня мінімальної зарплати працівникові, призваному на строкову службу?

February 10, 2017

Чи потрібно донараховувати до рівня мінімальної заробітної плати (3 200 грн., далі – МЗП) середній заробіток працівника, призваного на строкову службу 06.10.16 р.?

Насамперед згадаймо, коли слід нараховувати доплату до МЗП (3 200 грн).
В абзаці третьому ст. 31 Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» установлено: якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою зарплати.
Тобто роботодавець має нарахувати зарплату не менше МЗП, якщо працівник виконав місячну норму праці.
Натомість, відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП, ч. 2 ст. 39 Закону від 25.03.92 р. № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігається місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві незалежно від підпорядкування та форми власності та у фізосіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.
Обчислення середнього заробітку працівників здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, виходячи з виплат за останні два календарних місяці, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Нарахування середнього заробітку здійснюється за робочі дні, які мав би відпрацювати мобілізований працівник за графіком роботи підприємства чи індивідуальним графіком роботи.
Отже, середня зарплата, що зберігається за працівником, призваним на строкову службу, відноситься до виплат за невідпрацьований час. А тому доплату до рівня мінімальної зарплати в такому разі здійснювати не потрібно.

Джерело: "Баланс-Агро" № 6, який виходить з друку 13.02.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!