Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нарахування зарплати фізособам, які частину місяця або повний місяць отримували лікарняні

May 13, 2015

Перші 5 днів тимчасової непрацездатності (лікарняного) оплачуються за рахунок роботодавця. Лікарняні за всі наступні дні оплачуються за рахунок Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності (допомога по тимчасовій непрацездатності).
Обов`язок нарахування єдиного внеску з мінімальної зарплати за основним місцем роботи також передбачено і у разі, коли працівник працював неповний місяць (перебував на лікарняному, у відпустці у зв`язку з вагітністю та пологами).
Для працівника (за основним місцем роботи), який перебував на лікарняному повний місяць, у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), єдиний внесок розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої відповідно до ст. 8 Закону від 08.07.10 р. № 2464 (1218,00 х 33,2 %).
Для працівника (за основним місцем роботи), який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, де загальна сума нарахованого доходу (сукупна сума зарплати за відпрацьований час та лікарняного) не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), виникає необхідність донарахування до мінімальної зарплати.
Сума єдиного внеску розраховується таким чином:
- єдиний внесок на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується як добуток суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та ставки єдиного внеску, встановленої відповідно до ст. 8 Закону  від 08.07.10 р. № 2464 (тобто 33,2 %);
- єдиний внесок на суму нарахованої зарплати розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), зменшеної на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за цей місяць, та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.
У випадку коли у працівника (за основним місцем роботи), у якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, єдиний внесок у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності).
Якщо після розподілу лікарняного (суми допомоги по тимчасовій непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру, виникає потреба за минулий місяць (місяці) донарахувати єдиний внесок виходячи з мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід).
При цьому в усіх зазначених випадках утримання єдиного внеску із зарплати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої зарплати (доходу).

Лист ДФС від 11.03.15 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!