Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нарахування відпускних при неповному робочому часі

July 11, 2016

Згідно зі ст. 56 КЗпП України  за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що знаходиться під її опікую, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. 
Отже, неповний робочий час має меншу (ніж це встановлено нормативними актами) тривалість, тобто йдеться про роботу на півставки, чверть ставки і т. д.
Відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП України робота в умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав цих працівників. Це означає, що при роботі за таким графіком працівник користуватиметься відпусткою звичайної тривалості (тобто 24 к. д. при роботі на пів чи чверть ставки). Відпускні нараховуються згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 шляхом ділення сумарного заробітку за 12 календарних місяців (або за менший відпрацьований термін) перед настанням відпустки на відповідну кількість календарних днів (за винятком святкових і неробочих днів). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.
Кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні, виключається з розрахунку середньої заробітної плати, тільки якщо працівник не працював з незалежних від нього причин (тобто з ініціативи працедавця). Законодавець роз’яснює, що при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки працівника, що працює на умовах неповного робочого тижня, дні, протягом яких він не працював, не виключаються.

Приклад: Працівниця Онопко Л. Б. працює на чверть ставки. За табелем обліку робочого часу їй проставляють 10 годин на тиждень (2 дні по 5 годин). Місячна зарплата — 1220 грн. Отже, їй надається відпустка нормальної тривалості — 24 к. д. 
Розрахуємо суму відпускних:
1220 х 12 : 355 х 24 = 989,75 грн.

Управління Держпраці у Хмельницькій області

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nachislenie-otpusknyx-pri-nepolnom-rabochem-vremeni.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!