Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нарахування ЄСВ на суму, сплачену підприємством на навчання працівника

October 17, 2017

Чи є базою нарахування ЄСВ сума витрат, понесених юридичною особою у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який не перебуває у штаті підприємства, але виконує роботи згідно з договором цивільно-правового характеру (ЦПХ)?
Платниками ЄСВ є роботодавці – підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізосіб за ЦПД (крім ЦПД, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань). Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є, зокрема, сума винагороди фізособи за виконання робіт (надання послуг) за ЦПД.
Оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками) за виконання робіт згідно з договорами ЦПХ, включаючи договір підряду (за винятком фізосіб – суб’єктів підприємницької діяльності), належить до фонду оплати праці (далі – ФОП), на яку нараховується ЄСВ за виконану роботу. Одночасно витрати підприємства на підготовку та перепідготовку кадрів, зокрема на навчання працівників в установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів, не віднесені до ФОП та не включаються до бази нарахування ЄСВ.
Постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Перелік № 1170). Згідно з п. 9 розд. ІІ Переліку № 1170 до таких витрат відносяться витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійну підготовку та перепідготовку кадрів. Отже, сума витрат, понесених підприємством у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який виконує роботи згідно з договором ЦПХ, нє є базою нарахування ЄСВ.

ДФС у Закарпатській області.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!