Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нарахування амортизації: коли результати переоцінки ОЗ не враховуються

May 23, 2017

Відповідно до пп. 134.1.1 Податкового кодексу (далі – ПК) об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПК.
Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, визначені у ст. 138 ПК.
Коригування фінрезультату до оподаткування здійснюється на результат переоцінки основних засобів і нематеріальних активів (далі – ОЗ, НМА), що передбачає збільшення фінрезультату до оподаткування на суму уцінки та втрат від зменшення корисності ОЗ або НМА, включених до витрат звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (абзац третій п. 138.1 ПК), та зменшення фінрезультату до оподаткування на суму дооцінки та вигід від відновлення корисності ОЗ або НМА в межах попередньо віднесених до витрат уцінки та втрат від зменшення корисності ОЗ або НМА, проведеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (абзац четвертий п. 138.2 ПК).
Відповідно до положень п. 138.3 ПК для розрахунку амортизації визначається вартість ОЗ та НМА без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухобліку.
Отже, результати переоцінки (уцінки, дооцінки) ОЗ і НМА, яка проведена відповідно до положень НП(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів згідно зі ст. 138 ПК та відповідно при розрахунку податку на прибуток підприємств.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!