Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Нацбанк пом’якшив до 4 грудня 2015 року низку валютних обмежень

September 4, 2015

Для стабілізації валютного ринку Нацбанк вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів.
Так, збільшено обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків  клієнтів банків з 15 000 до 20 000 грн. на добу.
При купівлі клієнтами банків іноземної валюти дозволено не враховувати залишки коштів на їх рахунках у валюті 3-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів. Це дозволить клієнтам, які мають на рахунках залишки неконвертованих валют, купувати іноземну валюту.
Дозволено уповноваженим банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що не підлягають обов’язковому продажу. Сума таких зобов’язань має не перевищувати 0,5 млн. дол. США за одним контрактом.
Уточнено вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Відтепер вимога не розповсюджуватиметься на кошти, які повернені за ініціативою іноземного банку в дводенний термін.
Також скасовано вимогу щодо обов’язкового подання в пакеті документів для купівлі/переказу інвалюти довідки з ДФС, яка засвідчує відсутність заборгованості зі сплати податків для компаній.
Знято заборону реєструвати зміни до договорів про залучення резидентами кредитів/позик в інвалюті від нерезидентів у разі, якщо ці зміни передбачають заміну боржника в окремих випадках. А саме - коли така заміна пов’язана з ліквідацією та/або поглинанням.
Вводиться заборона на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої було здійснено до 01.01.14 р. Це стосується випадків заміни боржника та/або кредитора у зобов’язанні за зовнішньоекономічним контрактом. Відтепер компанії-резиденти повинні будуть виконувати такі зобов’язання за рахунок власних коштів в інвалюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

Постанови НБУ від 03.09.15 р. № 581, № 582 набули чинності з 04.09.15 р. і діють до 04.12.15 р. включно («Офіційне інтернет-представництво НБУ» від 03.09.15 р.).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!