Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

На кого розповсюджуються пільги із плати за земельну ділянку, на якій стоїть гараж?

July 10, 2015

Гаражно-будівельним кооперативам (далі - ГБК) за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.
Громадяни та юрособи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру.
Від сплати податку звільняються інваліди першої і другої групи, фізособи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", фізособи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема, для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара.
Тобто, якщо фізособа має у власності земельну ділянку, яка надана для будівництва індивідуального гаража, і ця ділянка посвідчується свідоцтвом про право власності на земельну ділянку, тільки в цьому випадку вказана особа має пільги із земельного податку.
Отже, передбачена ст.281 ПК для власників земельних ділянок або землекористувачів - фізосіб пільга не розповсюджуються на ГБК - юрособу, навіть якщо власники гаражів відносяться до пільгової категорії і звільняються від земельного податку. Таким чином, ГБК має сплачувати податок за земельну ділянку на загальних підставах, а власники гаражів компенсують власнику земельної ділянки (ГБК) сплату земельного податку.

Лист ДФС від 21.04.15 р. № 3709/В/99-99-17-04-02-14.

Новини за темою:
Які документи повинен мати підприємець на земділянку під тимчасовою спорудою?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!