Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

На бланку листка непрацездатності допускається не більше двох виправлень

May 20, 2016

Від страхувальників надходять непоодинокі звернення щодо можливості призначення матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на підставі листків непрацездатності, які містять нерозбірливі записи чи виправлення.
Наприклад, у листку непрацездатності, наданому працівником на підприємство, в графі «стати до роботи», комісія із соціального страхування не може прочитати дату виходу працівника на роботу, оскільки дата написана не розбірливим почерком та з помарками.  Яке рішення у даному випадку повинна прийняти комісія?
Відповідно до ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.
Листок непрацездатності є бланком суворої звітності, форма якого затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.04 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі-Інструкція № 1406).
Оскільки, в листку непрацездатності дата у графі «стати до роботи» написана нерозбірливо та не є такою, що можливо прочитати, то даний листок непрацездатності потрібно повернути до лікувального закладу для його виправлення. Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88 «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» помилки, в первинних документах, облікових регістрах і звітах, що створені ручним способом, виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.
Відповідно до п 4.5. Інструкції № 1406 виправлення тексту підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою лікувального закладу «Для листків непрацездатності».
Водночас наголошуємо, що на бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Na-blanke-listka-netrudosposobnosti-razreshaetsya-ne-bolee-dvux-ispravlenij.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!