Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна використовувати скорочення в найменуванні юрособи в податковій накладній?

March 16, 2015

У податковій накладній наше підприємство зазначило своє найменування в такому форматі: ТОВ «Весна». Покупець наполягає, щоб ми переробили податкову накладну і зазначили повністю: Товариство з обмеженою відповідальністю «Весна». Чи має рацію наш покупець?
Ваш покупець дарма хвилюється. Пояснимо чому.
Обов`язкові реквізити податкової накладної перелічено в п. 201.1 ПК (перелік є вичерпним). І в цьому переліку є такий реквізит, як повна або скорочена назва юридичної особи, зазначена в установчих документах.
Найменування юридичної особи має містити інформацію про її організаційно-правову форму та назву. А це означає, що найменування юрособи складається із двох частин: із організаційно-правової форми (у нашому випадку – товариство з обмеженою відповідальністю) і власне назви (у нас – «Весна»).
Як бачимо, скоротити саме назву ніяк не можна. У нашому випадку це взагалі безглуздо: як потім ідентифікувати підприємство під назвою «Вес.»,«Весн.» чи «В...»? В іншому випадку це може призвести до плутанини: наприклад, якщо скоротити одне слово в назві (ТОВ «Рай» замість ТОВ «Солодкий рай»).
Тому назву юрособи слід писати тільки повністю. А ось організаційно-правову форму можна дати як у скороченому вигляді (наприклад, ТОВ, ПАТ, ПрАТ або ПП), так і повністю. Помилки в будь-якому разі не буде.
Без сумніву, у п. 201.1 ПК замість слова «найменування» законодавець помилково використав слово «назва» і тому дозволив скорочувати назву. А насправді скоротити можна тільки першу частину найменування. Тобто найменування постачальника в податковій накладній може бути зазначено як ТОВ «Весна» (скорочено) або як Товариство з обмеженою відповідальністю «Весна» (повністю).
Додамо, що й реквізит ПН має називатися не «Назва», а «Найменування». Тому що за однією назвою не можна ідентифікувати підприємство (наприклад, серед контрагентів може бути ТОВ «Весна» і ПП «Весна»).

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 16.03.15 р. № 21-22.

Новини за темою:
Як заповнити податкову накладну, якщо в КСПОВО немає відповідної одиниці виміру?
Як оформити податкову накладну на «перевищення»?
Особливості заповнення рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!