Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи може підприємство видати кошти особі, яка не перебуває з ним в трудових відносинах?

March 12, 2014

Підприємство має право видати кошти особі, яка не перебуває у трудових відносинах із ним (у тому числі засновнику), проте така видача регулюється нормами ЦКУ, а не КЗпП.
Для доручення особі, яка не є працівником підприємства, вчинення певних цивільно-правових дій в інтересах та за рахунок такого підприємства необхідно укласти договір доручення (у письмовій або усній формі).
Строк, на який засновнику може видаватися підзвітна готівка у загальному випадку становить 2 робочі дні, а для закупівлі сільськогосподарської продукції та заготівлі вторинної сировини (крім металобрухту) - не більше 10 робочих днів.
При цьому в разі витрачання засновником готівкових коштів йому слід ураховувати 10-тисячний ліміт готівкових розрахунків з одним підприємством/ підприємцем протягом одного дня.
Після виконання доручення засновник зобов`язаний подати звіт та додати до нього документи, що підтверджують понесені ним витрати.
При цьому, якщо у процесі виконання доручення засновник використав кошти, зняті з особистої платіжної картки, то він, крім іншого, повинен надати документи про отримання готівки з поточного рахунку: чек банкомату, сліп, квитанцію платіжного термінала тощо.
Якщо для виконання доручення засновнику було видано готівку, то авансовий звіт має бути подано до закінчення 5 банківського дня, що настає за днем завершення виконання доручення.
Крім того, не виключено, що після виконання доручення у засновника залишаться невитрачені кошти. У такому разі для необкладення цих сум ПДФО їх необхідно повернути (до каси або шляхом зарахування на рахунок підприємства) до або одночасно з поданням авансового звіту.

Лист НБУ від 16.09.13 р. № 11-112/13017.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!