Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи може підприємство-єдинник зареєструватися платником ПДВ із дати держреєстрації?

November 17, 2016

Засновники планують зареєструвати підприємство, яке буде платником єдиного податку (далі – ЄП) третьої групи і платником ПДВ. Чи можна з дати держреєстрації стати платником ПДВ?

Ні, не можна. Пояснимо докладніше.
Якщо новостворена юридична особа хоче відразу стати платником ЄП, то протягом 10 днів із дня держреєстрації у нього є можливість подати заяву про обрання спрощеної системи оподаткування і ставки ЄП, установленої для третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ. Такий суб'єкт господарювання (далі – СГ) уважатиметься платником ЄП із дня своєї держреєстрації (пп. 298.1.2 Податкового кодексу, далі – ПК). А перший податковий (звітний) період для нього почнеться з 1-го числа місяця, в якому відбулася держреєстрація (п. 294.4 ПК).
Виходить, що відразу можна стати тільки платником ЄП за ставкою, яка не передбачає окрему сплату ПДВ. А вже потім потрібно переходити на ставку зі сплатою ПДВ. Такий перехід можна здійснити тільки з початку кварталу. Для добровільної зміни ставки треба подати відповідну заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів (далі – к. д.) до початку календарного кварталу, у якому застосовуватиметься нова ставка, і в той самий строк заяву про реєстрацію платником ПДВ (пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПК; п. 3.6 Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130, далі – Положення № 1130).
Наприклад, якщо підприємство реєструється СГ 07.11.16 р., то із цієї дати воно може стати платником ЄП без сплати ПДВ (тобто ставка ЄП – 5 %), а змінити ставку ЄП на 3 % й отримати статус платника ПДВ можна буде тільки з 01.01.17 р.
Таким чином, новостворена юрособа може стати платником ЄП + ПДВ тільки з наступного кварталу.
Є ще варіанти для юрособи стати платником цих двох податків одночасно з початку наступного кварталу.
Зокрема, можна не подавати протягом 10 днів із дня держреєстрації заяву про обрання спрощеної системи без сплати ПДВ, а спочатку добровільно зареєструватися платником ПДВ, а потім вибрати спрощену систему з окремою сплатою ПДВ. Для цього треба подати реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ не пізніше ніж за 20 к. д. до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПК, абзац «б» пп. 2 п. 3.5 Положення № 1130). У заяві можна зазначити бажану дату ПДВ-реєстрації з початку наступного місяця. Але, навіть якщо цього не зробити, реєстрація повинна відбутися з початку того місяця, до початку якого залишається не менше 20 к. д. Далі, будучи на загальній системі оподаткування, потрібно подати заяву про перехід на спрощену не пізніше ніж за 15 к. д. до початку наступного календарного кварталу.
Наприклад, якщо підприємство реєструється СГ 07.11.16 р., то може відразу подати суб'єкто­ві держреєстрації заяву на ПДВ-реєстрацію як додаток до реєстраційної картки або до 10.11.16 р. включно подати цю заяву до податкового органу, а вибрати спрощену систему з 01.01.17 р. Тоді підприємство стане платником ПДВ з 01.12.16 р. Правда, при такому варіанті в IV кварталі воно буде платником податку на прибуток і повинне буде відзвітувати за цим податком за 2016 рік. Але платником ПДВ можна стати раніше.

Джерело: "Баланс" № 88, від 07.11.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!