Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи може підприємець готівкову виручку залишити на ніч у скриньці РРО?

May 5, 2015

Підприємець на загальній системі оподаткування займається роздрібною торгівлею. Чи може він готівкову виручку залишати на ніч у скриньці РРО? Як провести таку операцію через РРО?
Так, підприємець може залишати готівкову виручку на ніч у скриньці РРО. Річ у тому, що для підприємців ліміт каси і строки здачі готівки в банк не встановлюються. Тому виручка підприємця, яка зберігається на місці проведення розрахунків, ніколи не буде понадлімітною. Отже, і штраф за перевищення ліміту, передбачений ст. 1 Указу від 12.06.95 р. № 436/95, до підприємців не застосовується.
Протягом робочого дня при розрахунках з покупцями підприємець повинен застосовувати РРО і видавати покупцям фіскальні чеки. У кінці робочого дня треба зробити Z-звіт, вклеїти його до розд. I КОРО і заповнити розд. II КОРО. Оскільки денна виручка залишається на ніч у скриньці РРО, то операція «Службова видача» не виконується.
Крім того, суму денної виручки (у т. ч. і готівкової) у день її отримання треба оприбуткувати, тобто записати до графи 2 Книги обліку доходів і витрат. Якщо суму готвкової виручки не записати до Книги в день її отримання, тоді така виручка вважатиметься неоприбуткованою. А за це порушення належить штраф у п`ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.
Отже, виручка залишилася на ніч у скриньці РРО. Наступного дня – до проведення першої розрахункової операції – треба виконати операцію «Службове внесення». Така операція виконується для реєстрації суми готівки, яка зберігалася на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту. Якщо не виконати операцію «Службове внесення», то готівкова сума на місці проведення розрахунків не відповідатиме даним Х-звіту. А за таке порушення п. 1 ст. 17 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР передбачено штраф.

За матеріалами журналу „БАЛАНС: Просто про облік від 05.05.15 р. № 36.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!