Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Мінфін та ДФС розробили алгоритм для автоматизації камеральних перевірок

December 4, 2017

Це відбуватиметься шляхом створення уніфікованої методології, яка буде використовуватись у всіх областях на рівні програмного продукту і буде в автоматичному режимі обробляти звітність та декларації.
Із використанням такого алгоритму можна значно прискорити процес перевірки декларацій та звітності.
У чому суть? На проведення камеральних перевірок у ДФС задіяно понад 2 000 співробітників, які в рік мають перевірити більше 18,5 млн документів.
Предметом камеральної перевірки є дані, зазначені в податкових деклараціях (розрахунках) платника податків та дані системи електронного адміністрування ПДВ.
До таких даних відносяться кількісні та вартісні показники, зазначені в податковій звітності.
В рамках Проекту з комплексної реформи ДФС Робочою групою при ДФС було розроблено алгоритм для автоматичного проведення камеральних перевірок, використовуючи уніфіковану методологію.
Пілотне використання цього алгоритму в одній з областей показало, що можна значно прискорити процес перевірки та зменшити вплив людського фактору на процес камеральних перевірок.
За результатами використання автоматизованого алгоритму в одній з областей перевірка однієї декларації може займати до 5 хвилин, тоді як зараз у середньому інспектор витрачає близько 40 хвилин.
Що це дає? Завдяки автоматизації камеральних перевірок, тобто використанню розробленого алгоритму, можна значно прискорити роботу ДФС.
Для прикладу: час на перевірку звітності щодо податку на прибуток зменшиться на 75 %.
Більше того, це значно зменшує ручне втручання в процес перевірок, а відповідно зменшує корупційні ризики.
У свою чергу, платник податків чітко розумітиме, за якими критеріями проводяться камеральні перевірки в ДФС, адже критерії будуть однакові для всіх.
Також автоматизація камеральної перевірки фактично звільняє платника податків від очікувань результатів перевірки, адже процес відбуватиметься за чіткими критеріями і без людського втручання.
Що далі? Робоча група доопрацьовує методологію розробленого алгоритму для камеральних перевірок.
Алгоритм планується тестово впровадити в інших областях України, щоб далі автоматизувати камеральні перевірки по всій Україні.
У довгостроковій перспективі камеральні перевірки планується ввести в Електронний кабінет платника.
Тобто платник податків зможе зразу оперативно отримувати інформацію стосовно заповненої декларації онлайн.

Джерело: https://minfin.gov.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!