Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Меморандум, колегіально підготовленого бухгалтерською спільнотою Кіровоградської області

January 9, 2015

На прохання кіровоградських бухгалтерів публікуємо текст Меморандуму, колегіально підготовленого бухгалтерською спільнотою області та прийнятого на засіданні круглого столу, яке відбулося в Кіровоградському національному технічному університеті. З огляду на вже затверджені наприкінці року норми Закону, а також положення, не прийняті законодавцями, є сенс наразі ознайомитись із пропозиціями та, за необхідності, запропонувати свої поправки. Усі пункти, додані вами до Меморандуму, буде узагальнено й передано для подальшого розгляду на засіданні Громадської ради при ДФС України.

МЕМОРАНДУМ

Учасників засідання круглого столу

«Проблеми та перспективи впровадження порядку адміністрування ПДВ з 01 січня 2015 р.»

м. Кіровоград, 27.11.2014 р.

23 листопада в Кіровограді відбувся семінар для бухгалтерів комерційних та сільськогосподарських підприємств, на якому розглядався Закон від 31.07.14 р. № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України»  (далі - Закон № 1621). У ході засідання учасники дійшли висновку, що система електронного адміністрування ПДВ, яка запроваджується з 1 січня 2015 року, має низку недоліків та законодавчих прогалин, які унеможливлюють дію механізму чіткої відповідності нарахованих і сплачених сум ПДВ. З огляду на це, членами Кіровоградського обласного осередку ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» було прийнято рішення про збір запитань і пропозицій від бухгалтерів та проведення на їх базі засідання круглого столу.

27 листопада спільно з експертами кафедри бухгалтерського обліку Кіровоградського національного технічного університету було проведено заплановану зустріч за участі начальника відділу адміністрування ДФС у Кіровоградській області Чернявського В. І. та бухгалтерів провідних підприємств Кіровоградщини. Під час обговорення було розглянуто запитання та пропозиції, надані осередку бухгалтерами області. Усі озвучені учасниками круглого столу аспекти Закону, які, на думку експертів, можуть негативно позначитися на запровадженні системи, були виписані та передані для доопрацювання в робочу групу під головуванням Савченко В. М., професора, доцента кафедри бухгалтерського обліку КНТУ.

Результатом роботи засідання круглого столу стали узагальнені пропозиції бухгалтерів-експертів стосовно вдосконалення Закону № 1621, викладені в додатку.

Кіровоградська бухгалтерська спільнота звертається до ГО «ВБК» із пропозицією про надання висновків цього меморандуму для розгляду на засіданні Громадської ради при ДФС України з метою врахування позиції фахівців при остаточному вирішенні долі Закону.

Додаток:

Висновки та рекомендації учасників круглого столу на тему:

«Проблеми та перспективи впровадження порядку адміністрування ПДВ

з 01 січня 2015 року»

1. Запровадження електронного адміністрування ПДВ неминуче зумовлює проблеми технічного характеру. За діючим порядком сьогодні мають місце технічні ускладнення з реєстрацією та звітуванням в електронному режимі, а за новим порядком електронного адміністрування ПДВ обсяги такої роботи збільшуються в рази.
2. Вважаємо за доцільне запровадження періоду апробації, протягом якого не застосовуватимуться санкції за технічні помилки, організаційні похибки.
3. Новий порядок адміністрування зумовлює зміну терміну і порядку сплати ПДВ, що не відповідає нормам Податкового кодексу (п. 2 ст. 203 ). Необхідно внести зміни та узгодити норми чинного законодавства.
4. Необхідно розробити рекомендації з формування облікової політики стосовно організації податкових розрахунків з ПДВ , що регламентують порядок видачі податкових накладних (в який строк виписувати накладні, хто повинен здійснювати виписку тощо).
5. Вилучення податкових накладних, виписаних до 01.01.15 р., з участі в електронному адмініструванні з 01.01.15 р. спричиняє особливі проблеми для підприємств, які накопичили значні суми податкового кредиту з ПДВ до 01.01.15 р. та мають сезонний характер виробництва, де підготовчий період припадає на ІV квартал (сільськогосподарське виробництво, молокопереробка, цукроваріння тощо).
6. Недостатньо чітко прописано механізм погашення податкового кредиту, що виник до 01.01.15 р.
7. Суперечливою є норма стосовно нарахування податкових зобов’язань у разі, якщо вартість постачання товару нижча за вартість його придбання. Для усунення непорозумінь при визначенні бази оподаткування за операціями з реалізації продукції власного виробництва за ціною, нижчою за собівартість, доцільно уточнити норму законодавства таким чином: «податкові зобов’язання обраховуються від ціни продажу, але не нижче розрахункової собівартості, що включає вартість придбаних матеріальних ресурсів за ціною придбання».
8. Необхідно розробити методичне забезпечення облікового супроводження господарських операцій, пов’язаних із новим порядком адміністрування ПДВ.
9. Не чітко прописано особливості виписки та реєстрації податкових накладних за операціями з негосподарської діяльності (за якими не виникає право на податковий кредит.
10.  Доцільним є запровадження штрафних санкцій не лише до платників податків, а й до фіскальних органів за вчинення протиправних дій або невчинення дій, що призвело до збитків платників податку.

11.  Необхідно більш чітко прописати механізм виправлення помилок та погашення заборгованості (відшкодування) за операціями до 01.01.15 р. та механізм повернення надміру або помилково сплачених (зарахованих) платежів з ПДВ-рахунка.

12.  Платникам податку необхідно в межах податкового менеджменту провести комплекс заходів з підготовки до нового порядку адміністрування ПДВ: потурбуватися про укладення договорів з урахуванням змін, зокрема за можливістю перевести покупців з 01.01.15 р. на передоплату; передбачити в договорі з контрагентом-постачальником обов`язковість видачі податкових накладних в електронній формі та реєстрування їх у ЄРПН, та фінансові санкції за невиконання умов договору, у тому числі вимог стосовно податкових накладних; проаналізувати рядок 24 декларації з ПДВ (якщо там відображено сплачені суми ПДВ, подати уточнюючий розрахунок і заявити такі суми до бюджетного відшкодування); бухгалтерії та іншим службам доцільно провести «репетицію», відпрацювавши алгоритм відображення податкових накладних, зокрема, які з них потребують першочергової реєстрації (у кінці кожного робочого дня), а які можуть бути відображені в кінці 15-денного строку, тощо)

13.  Відсутній механізм реєстрації сум ПДВ за податковими накладними, виписаними за операціями із придбання посівного матеріалу в разі загибелі врожаю внаслідок форс-мажорних обставин.

 

Мороко Еліна Василівна,

голова Кіровоградського обласного осередку

громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб»

kr@b-club.com.ua

 [i2009]

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!