Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв ТЗ

March 1, 2013

Відповідно до Закону України «Про дорожній рух» затверджено положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів. Медичний огляд проводиться з метою визначення придатності особи до безпечного керування транспортними засобами. 
Попередній (періодичний) медичний огляд проводиться медичною комісією, враховуючи перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затверджений наказом МОЗ від 24.12.99 р. № 299. 
Наявність у особи захворювання або вади згідно з Переліком є протипоказанням до керування транспортним засобом відповідної категорії. 
Такому огляду підлягають водії: 

  • віком до 55 років (включно) - один раз на 10 років; 
  • віком від 56 до 75 років (включно) - один раз на 3 роки; 
  • віком від 76 років і більше - один раз на рік. 

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медичному огляду один раз на рік. 
Щозмінний передрейсовий медичний огляд проводиться для водіїв ТЗ перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс. 
Такому огляду підлягають водії ТЗ підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів. 
Позачерговий медичний огляд водія ТЗ проводиться за направленням перевізника на підставі медичних даних про стале погіршення стану здоров`я водія чи виявлення ознак захворювання або вади, визначених у Переліку (результати щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів, дані листків непрацездатності тощо). 
У разі відмови водія від проходження позачергового медичного огляду перевізник зобов`язаний вжити заходів щодо недопущення водія до керування ТЗ відповідної категорії. 
Водій власного транспортного засобу у разі погіршення стану здоров`я, якщо це перешкоджає безпечному керуванню ТЗ, також повинен вжити відповідних заходів.

Спільний наказ МОЗ, МВС від 31.01.13 р. № 65/80 набуде чинності з дня опублікування.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!