Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Матеріальне забезпечення з ФСС з ТВП для членів фермерського господарства

July 7, 2014

Член ФГ уклав договір про добровільне страхування у травні 2014 року за двома видами страхування – пенсійне та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і один раз сплатив страховий платіж у сумі 438,49 грн. (виходячи з мінімальної заробітної плати). У червні він захворів. Чи має він право на отримання матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю?
Відповідно до Закону № 2240 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги виникає за умови сплати страхових внесків.
У наведеній ситуації особа до настання страхового випадку уклала договір про добровільну участь у зазначеному виді страхування. Тому в разі сплати ЄСВ відповідно до вимог договору вона матиме право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві. Якщо ж договір укладено, але ЄСВ не сплачено, то такого права в неї немає.
Член ФГ, застрахований добровільно, захворів. Чи слід оформлювати лікарняний? Хто має оплачувати перші 5 днів хвороби? Який порядок виплати йому допомоги по тимчасовій непрацездатності?
Єдиним документом, який дає право застрахованій особі отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФСС з ТВП, є листок непрацездатності. Тому лікарняний оформлювати необхідно.
Призначення та виплата матеріального забезпечення, а також надання соціальних послуг добровільно застрахованим особам здійснюється за рішенням керівника виконавчої дирекції відділення ФСС з ТВП за місцем їх обліку.
У разі настання страхового випадку застрахованій особі крім листка непрацездатності слід подати до цього органу договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та квитанції про сплату ЄСВ.
Добровільно застрахованим особам допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується ФСС з ТВП починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності. Перші п’ять днів хвороби застрахованої особи ФСС з ТВП не оплачує.
З 1-го дня непрацездатності ФСС з ТВП оплачує допомогу застрахованій особі у разі:
- захворювання дитини віком до 14 років чи члена сім’ї такої особи;
- коли така особа доглядає за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом до 16 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такими дітьми.

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС-АГРО” від 07.07.14 р. № 25.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!