Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Ліквідація банків, зареєстрованих на території АТО або АР Крим - за новим Положенням

January 12, 2016

Затверджено Положення про порядок здійснення процедури ліквідації банків, зареєстрованих на території проведення антитерористичної операції або Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Це Положення визначає особливості дій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) щодо здійснення процедури ліквідації банків, зареєстрованих на території проведення АТО або АР Крим та м. Севастополя (далі - банк), у разі неможливості здійснення процедури ліквідації відповідно до Закону. Фонд може делегувати рішенням виконавчої дирекції Фонду частину або всі свої повноваження, визначені цим Положенням, уповноваженій(им) особі(ам) Фонду, крім організації реалізації майна банку.
У разі неможливості здійснення процедури ліквідації банку відповідно до Закону Фонд вживає заходів до накопичення ліквідаційної маси такого банку. Процес накопичення ліквідаційної маси (за можливості фактичного доступу до об'єктів, інформації, документів, баз даних тощо), зокрема, включає:
- відкриття накопичувального рахунку;
- вжиття заходів щодо повернення дебіторської заборгованості банку, заборгованості позичальників перед банком та пошуку, виявлення, повернення (витребування) майна банку, що перебуває у третіх осіб;
- звільнення працівників банку відповідно до законодавства України про працю;
- заявлення відмови від виконання договорів та в установленому законодавством порядку їх розірвання;
- здійснення оцінки та реалізації майна банку.
Фонд здійснює накопичення ліквідаційної маси за рахунок майна банку та його відокремлених підрозділів, у тому числі тих, що розташовані на території проведення АТО або АР Крим та м. Севастополя (за можливості фактичного доступу до об'єктів, інформації, документів, баз даних, отримання платежів, пов'язаних із погашенням заборгованості за кредитами, тощо).
Інвентаризація та оцінка майна банку з метою формування його ліквідаційної маси здійснюються за умови можливості їх проведення. Результати інвентаризації та формування ліквідаційної маси, у тому числі інформація щодо відсутності можливості здійснення інвентаризації, відображаються в акті, який підлягає затвердженню виконавчою дирекцією Фонду.
Виплати відшкодування коштів вкладникам банку за рахунок коштів Фонду здійснюються відповідно до сформованого переліку вкладників для здійснення виплат гарантованої суми відшкодування та Закону.

Рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб від 30.11.15 р. № 213 набирає чинності з 01.01.16 р., але не раніше дня його офіційного опублікування.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!