Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Куди подавати декларацію з транспортного податку?

November 17, 2017

Підприємство (ТОВ), яке знаходиться на території району, придбало легковий автомобіль, який підпадає під визначення об’єкта обкладення транспортним податком. Його реєстрацію було проведено у сервісному центрі (МРЕВ) Обласного управління Національної поліції, який розташований в обласному центрі. Для подання декларації з транспортного податку ОДПІ за місцем реєстрації ТОВ направляє до органу ДФС в обласному центрі, а той – до ОДПІ за місцем реєстрації ТОВ. Що вважається місцем реєстрації транспортного засобу та до якої ДПІ потрібно подати декларацію в такому разі?

Порядок справляння транспортного податку визначено ст. 267 Податкового кодексу (далі – ПК).
Щодо транспортних засобів – об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, то юрособа-платник подає декларацію протягом місяця із дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло таке право (пп. 267.6.4 ПК).
Відповідно до пп. 267.7.1 ПК податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу.
Юрособи – платники транспортного податку зобов’язані подавати контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.15 р. № 415.
Відповідь на запитання, що вважається місцем реєстрації транспортного засобу, який є об’єктом обкладення транспортним податком, можна знайти в Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.
Так, п. 24 вищезгаданого Порядку установлено, що реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів здійснюється за місцем звернення власника або його вповноваженої особи незалежно від місцезнаходження юрособи. У реєстраційних документах зазначається місцезнаходження та стоянки юрособи, за якою реєструється транспортний засіб.
Отже, місцем реєстрації транспортного засобу вважається адреса, за якою знаходиться (зареєстрована) юрособа, тому декларацію з транспортного податку слід подавати до органу ДФС, у якому така юрособа перебуває на обліку як платник податків, а сплачувати податок – до бюджету відповідної територіальної громади за її місцезнаходженням.

Джерело: "Баланс-Агро" № 43, який виходить з друку 20.11.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!