Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Куди перераховувати податки з орендної плати за земельну ділянку (пай), яка виплачується фізособі

November 17, 2016

Для кого ця стаття: для сільськогосподарських підприємств, які орендують у фізичних осіб земельні ділянки сільськогосподарського призначення, розташовані на території різних місцевих громад.
Про що дізнаєтеся: до бюджету якої місцевої громади перераховувати ПДФО з доходів у вигляді орендної плати в разі, якщо земельні ділянки розташовані на території різних місцевих громад, і як почати дотримуватися чинного законодавства.
У чому питання?
Нерідко трапляється так, що земельні ділянки, які орендуються сільгосппідприємствами у громадян, розташовані на території різних місцевих громад (об’єднаних громад). Ці громади можуть розташовуватись як у межах одного району, області, так і в інших областях. Кожна з цих громад має у своєму розпорядженні власний бюджет, з якого і здійснюється фінансування її витрат. Зрозуміло, що в такому разі кожна громада має на меті отримати як можна більші надходження до власного бюджету у зв’язку з використанням ресурсів (майна), що знаходяться на території громади та належать їй або членам такої громади. Майном членів громади є, у тому числі, земельні ділянки, які належать фізичним особам і надаються в оренду сільгосппідприємствам. З доходів у вигляді оренди орендарями утримується ПДФО, який місцеві громади і намагаються отримати у свій бюджет.
Давайте розберемося, як правильно перераховувати ПДФО орендареві – податковому агенту у разі, якщо земельні ділянки, які ним орендуються у фізосіб, знаходяться на території місцевих громад інших, ніж та, на якій такий орендар фактично знаходиться або де зареєстрована його податкова адреса.
Законодавчі норми перерахування ПДФО
Спеціальні норми, які стосуються оподаткування саме доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), містяться в п. 170.1 Податкового кодексу (далі – ПК), відповідно до якого податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар (пп. 170.1.1 ПК).
Доходи від надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю) оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ПК, тобто 18 %.
Як бачимо, спеціальна норма ПК не містить жодних вимог щодо місця перерахування ПДФО від надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Тому звертаємося до ст. 168 ПК, яка встановлює порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету та відповідно до пп. 168.4.1 ПК якої податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом (далі – БК).
У свою чергу, п. 2 ст. 64 БК визначено, що ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юрособи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізособі, а податковим агентом – фізособою – зараховується до відповідного бюджету за місцем реєстрації такої фізособи в органах доходів і зборів.
Тобто основним місцем перерахування ПДФО до бюджету для податкового агента – юрособи є територіальна громада за його місцезнаходженням. Причому БК не містить ніяких окремих норм щодо видів виплачуваних податковим агентом доходів, наприклад у вигляді зарплати, орендної плати тощо.
Але такі спеціальні норми щодо перерахування доходів містяться в ПК. Так, суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки податкового агента виконує юрособа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (пп. 168.4.3 ПК).
Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів за місцезнаходженням відокремлених підрозділів (пп. 168.4.4 ПК).
Отже, виходячи з норм ПК та БК, можна сформулювати таку схему перерахування податку з доходів від надання в оренду земельних ділянок сільгосппризначення, земельних часток (паїв), які розташовані на території іншої територіальної громади (об’єднання громад):
• юридична особа, яка не має відокремлених підрозділів, зобов’язана перераховувати ПДФО до бюджету громади за своїм місцезнаходженням (розташуванням), тобто за податковою адресою юрособи, відомості про що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців незалежно від видів виплачуваних доходів (відповідно до норм ПК);
• у разі якщо фактичне місцезнаходження юр¬особи та її податкова адреса не збігаються, ПДФО має бути перерахований за місцезнаходженням (розташуванням) (відповідно до норм БК);
• якщо юрособою створено відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО (наприклад, філію, дочірнє підприємство), ПДФО має бути перерахований до бюджету територіальної громади за місцезнаходженням (розташуванням) такого відокремленого підрозділу (податковою адресою) незалежно від місця розташування орендованих земельних ділянок. Якщо уповноважений відокремлений підрозділ і орендовані ним земельні ділянки розташовані на території різних місцевих громад, то і в такому разі ПДФО перераховується за податковою адресою такого відокремленого підрозділу;
• якщо юрособою створено відокремлений підрозділ, який не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО (наприклад, цех, бригада), ПДФО має бути перерахований до бюджету територіальної громади за місцезнаходженням (розташуванням) юрособи незалежно від того, на території яких громад знаходяться земельні ділянки, які використовуються таким неуповноваженим відокремленим підрозділом або юрособою.
Аналогічну позицію ДФС із цього питання викладено в листі від 10.05.16 р. № 10301/6/99-95-42-02-16 «Щодо сплати податковим агентом (юридичною особою, яка має невідокремлений структурний підрозділ) податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що нараховується на дохід фізичної особи від надання в оренду нерухомого майна» (далі – Лист № 10301).
Щодо військового збору (далі – ВЗ), то він сплачується за податковою адресою юрособи в будь-якому разі, незалежно від наявності відокремлених підрозділів або земельних ділянок, які орендуються і знаходяться на території інших громад (ЗІР, категорія 132.05; Лист № 10301). Тому будь-які вимоги органів доходів і зборів щодо перерахування ВЗ до бюджету іншої територіальної громади, а не за податковою адресою податкового агента, є абсолютно неправомірними, безпідставними та направлені на маніпулювання забезпеченням виконання індикативних показників надходжень.

Повний текст консультації у безкоштовному доятупі див. у "Баланс-Агро" № 43, який виходить з друку 24.11.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!