Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коригування до РК

October 13, 2016

Особливості оформлення РК: для коригування показників РК складається новий РК до первісної ПН; новий РК складається з урахуванням показників попереднього РК.

Коригування показників РК
Напевно, кожний бухгалтер стикався із ситуацією, коли після виписування РК до ПН необхідно знову відкоригувати будь-який показник ПН. Як це зробити?
Необхідно скласти новий РК до ПН, але вже із правильними показниками. Порядком № 1307 не передбачено механізм виправлення помилок, допущених у РК. На думку ДФС (ЗІР, категорія 101.07), помилки в РК слід виправляти таким чином:
· при виявленні помилки в графах із 1-ї по 13-ту розділу Б РК – платник податків складає новий РК до ПН, у якому враховує показники попереднього РК, складеного з помилками, а саме: у графах 1–6, 11, 12 – указує правильні показники; у графах 7–10, 13 – суму різниці з відповідним знаком; загальні дані відображає в рядках І–VIII розділу А такого РК;
· при виявленні помилки в заголовній частині РК – платник податків складає новий РК до ПН, у якому правильно заповнені реквізити заголовної частини повторює, а реквізит, у якому допущено помилку, наводиться вже виправлений. При цьому графи 1–13 розділу Б РК не заповнюються (ЗІР, категорія 101.17).

Заповнення нового РК
Залежно від того, які показники змінюються, у новому РК у графі 2 «Причина коригування» указується причина. Наприклад, при зміні номенклатури одного товару на інший: «Зміна номенклатури», при виправленні одиниці виміру товару/послуги: «Виправлення помилки».
При складанні нового РК слід ураховувати дані попереднього РК. Новий РК підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН:
· постачальником – якщо сума компенсації вартості товарів (послуг) збільшується або не змінюється (нульовий РК) або якщо РК складено до ПН, яка не видається покупцю. При цьому у випадку збільшення суми: постачальник збільшує свої податкові зобов'язання в періоді оформлення РК, а покупець свій податковий кредит – після реєстрації РК;
· покупцем – якщо сума компенсації вартості товарів (послуг) зменшується або якщо РК складається отримувачем послуг від нерезидента з місцем постачання на території України. При зменшенні суми: постачальник зменшує податкові зобов'язання після реєстрації РК, а покупець податковий кредит – у періоді оформлення РК.

Відображення в декларації
Новий РК відображається в постачальника в рядку 7, у покупця – у рядку 12. При цьому обов'язково заповнюється та подається додаток 1 (Д1) до декларації. Зверніть увагу: нульові РК у декларації і відповідно в додатку Д1 не відображаються!

Повна консультація доступна у безкоштовному доступі у спецвипускі "Баланс" № 81-82 "Все про податкові накладні та разрахунки коригівання" (з огляду на останні зміни), який виходить з друку 17.10.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!