Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Компенсація за знищення посівів: облікові наслідки

November 7, 2014

За своєю суттю дії сторонніх організацій, які проводять певні роботи (прокладання кабелю, будівництво ліній електропередач, геологорозвідувальні роботи тощо), унаслідок яких знищується частина посівів чи врожаю та/або пошкоджується земельна ділянка є заподіянням шкоди сільгосппідприємству (псування землі, посівів, неотримання врожаю та ін.), а отримання коштів – компенсацією понесених збитків. Тому радимо оформлювати отримання коштів від сторонньої організації, що проводила роботи на землях сільгосппідприємства, саме як отримання компенсації за заподіяну шкоду.

Податковий облік

1) Податок на прибуток та ФСП

Якщо знищено посіви, до доходу не включається сума компенсації витрат, що входять, зокрема, до собівартості посівів (прямі витрати), адже їх можна включати до витрат лише в періоді реалізації готової продукції. Оскільки реалізації готової продукції ще не було, то, значить, не було і витрат, що включаються до її собівартості, у податковому обліку.

Якщо ж до суми компенсації, яку отримає сільгосппідприємство, буде включено, наприклад, недоотриманий прибуток або інші витрати, які увійшли не до собівартості посівів, а до складу витрат у періоді їх виникнення, то такі суми слід уключати до доходу. Тому для сільгосппідприємств – платників податку на прибуток важливо, щоб у розрахунку розміру збитків такі суми (собівартість, недоотриманий дохід, інші втрати) було виділено окремо.

Сума коштів, отриманих за пошкоджені посіви, ураховуватиметься при обчисленні частки сільськогосподарського виробництва як дохід від «іншої» (несільськогосподарської діяльності), а тому може вплинути (якщо сума значна) на розмір такої частки.

2) ПДВ

При отриманні компенсації завданих збитків не відбувається постачання товарів (робіт, послуг), а значить, така операція не є об’єктом обкладення ПДВ.

Однак у такому разі у сільгосппідприємства немає й підстав для податкового кредиту, який було сформовано при придбанні товарів (послуг), використаних у процесі вирощування посівів, які були зіпсовані (загинули) під час проведення відповідних робіт сторонньою організацією. Податковий кредит за такими товарами (послугами) слід відкоригувати шляхом нарахування податкових зобов’язань із ПДВ виходячи з цін їх придбання. Сільгосппідприємства – спецрежимники нараховують такі зобов’язання у спецрежимній декларації з ПДВ.

Бухгалтерський облік

Якщо сторони дійшли спільної згоди щодо компенсації завданих збитків, то сільгосппідприємству спочатку потрібно списати витрати, понесені ним на вирощування посівів (незавершене виробництво): Дт субрахунка 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» – Кт 23 «Виробництво». Після цього слід відобразити дохід від визнаної сторонньою організацією суми завданих збитків: Дт 374 «Розрахунки за претензіями» – Кт 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки».

У разі ж якщо ситуацію буде вирішено на користь продажу посівів, сільгосппідприємство має визнати дохід від такої операції: Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» – Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності». Одночасно з визнанням доходів відображається списання собівартості незавершеного виробництва: Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» – Кт 23 «Виробництво».

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-АГРО” від 10.11.14 р. № 42.

 

Новини за темою:

Обкладання ПДВ операцій із постачання зернових: роз’яснює Міндоходів

Нові умови та форми страхування посівів та майбутнього врожаю озимих зернових

Оформлюємо загибель посівів: покроковий алгоритм дій

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!