Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Компенсація за невикористану відпустку у звіті з ЄСВ: чи є тип коду нарахувань?

October 9, 2015

Загальна тривалість основної та додаткової щорічних відпусток працівника становить 27 календарних днів (далі – к. д.). Він використовує 24 к. д., а за решту 3 к. д. одержує грошову компенсацію. За яким кодом типу нарахувань слід відобразити в таблиці 6 Звіту щодо ЄСВ (далі – Звіт) суму компенсації за невикористану відпустку?
Форму Звіту затверджено в додатку 4 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435 (далі – Порядок № 435).
Відповідно до п. 9 розд. ІV Порядку № 435 відомості про суми нарахованої застрахованій особі заробітної плати (доходу) у звітному місяці формуються страхувальником в таблиці 6 додатка 4 до цього Порядку в розрізі кожної застрахованої особи. У таблиці 6 графа 10 «Код типу нарахувань» заповнюється лише у випадках, передбачених Переліком кодів типу нарахувань 1–12.
За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 к. д.
У таблиці 6 Звіту суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, відображаються з кодом типу нарахувань 10. Для суми компенсації за невикористану щорічну відпустку зазначений код не застосовується. Одночасно у графі 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)» передбачено відображення виплати суми нарахованої заробітної плати. При цьому сума нарахованої зарплати включає основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.
Згідно з пп. 2.2.12 Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток відносять до фонду додаткової зарплати.
Отже, суму компенсації за невикористану відпустку, яку виплачують працівникові за умовами ст. 24 Закону від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, відображають у таблиці 6 Звіту у складі нарахованої зарплати за звітний місяць. Код типу нарахувань для такої компенсації не встановлено, тому у графі 10 таблиці 6 слід проставити прочерк. А у графі 9 «Код категорії ЗО» необхідно зазначити код 01.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 12.10.15 р. № 38.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!