Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Компенсація орендної плати орендарем за землі комунальної власності оподатковується ПДВ

October 20, 2016

Державна фіскальна служба України у листі від 13.09.16 р. № 19853/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснила особливості оподаткування ПДВ компенсації орендної плати за землю, отриманої орендарем земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності, від підприємства, яке фактично здійснює свою господарську діяльність на такій земельній ділянці.
Пунктом 288.2 статті 288 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (далі – Кодексу) встановлено, що платником орендної плати є орендар земельної ділянки.
За своєю економічною сутністю надання орендованої земельної ділянки у користування іншому підприємству є операцією з надання такої земельної ділянки в суборенду.
Пунктом 185.1 статті 185 Кодексу встановлено, що об’єктом оподаткування є, зокрема, операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
Враховуючи вказані положення Кодексу, операція з передачі платником податку орендованої ним земельної ділянки в користування особі для цілей оподаткування ПДВ є операцією з постачання послуг з оренди (суборенди) майна, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.
Отже, кошти, які надійшли платнику податку згідно з укладеним договором як компенсація сплаченої ним орендної плати за землю, включаються до бази оподаткування ПДВ платника податку.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kompensaciya-arendnoj-platy-arendatorom-za-zemli-kommunalnoj-sobstvennosti-oblagaetsya-NDS.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!