Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Кількість знаків після коми у податковій накладній: роз’яснює Міндоходів

September 2, 2014

Податкова накладна (далі - ПН) складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).
До розділу I ПН вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:
- до графи 3 - номенклатура товарів/послуг продавця;
- до графи 5 - одиниця виміру товарів/послуг - грн., шт., кг, м, см, м куб., см куб., л, послуга тощо;
- до графи 6 - кількість (об`єм, обсяг) постачання товарів/послуг.
У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.
У разі складення ПН на часткове постачання послуги, або на суму попередньої оплати частини вартості послуги, у графі 5 ПН зазначається слово "послуга", а в графі 6 - відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати половини договірної вартості послуги, у графі 6 вказується число "0,5".
Усі графи ПН, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.
Графа 7 ПН заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.
Таким чином, вартісні показники ПН повинні містити не більше 2 знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством). При цьому не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 ПН, а також правила округлення як вартісних так і кількісних показників, отриманих в наслідок розрахунку.
Враховуючи зазначене, для скорочення розрахованих як вартісних показників до другого знака після коми, так і кількісних показників до необхідної кількості знаків після коми, застосовується правило математичного округлення, яке полягає у збільшенні відповідного знака на "1" (одиницю), якщо наступний за ним знак, який скорочується, дорівнює або перевищує "5" (п`ять).
При цьому необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графах 8 - 12 ПН.
Розрахунок вартісного показника, у якому внаслідок добутку показників граф 6 та 7 ПН отримується число, у якому кількість знаків після коми перевищує 2, вважається вірним, якщо з метою скорочення такої кількості знаків до другого знака після коми округлення не призводить до збільшення такого знака на "1" (одиницю).

Лист Міндоходів від 12.08.14 р. № 7323/10/26-15-11-01-6.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!