Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли трудовий договір з мобілізованим працівником може бути розірваний?

March 2, 2015

Мінсоцполітики нагадує, що між роботодавцем і працівником, покликаним на військову службу під час мобілізації, на особливий період зберігаються трудові відносини (але не більше одного року), а працівник тільки звільняється від виконання виробничих або службових обов`язків. Якщо працівник після закінчення зазначеного періоду не приступить до виконання виробничих або службових обов`язків, трудові відносини з ним повинні бути припинені.
Відповідно до пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП підставами припинення трудового договору є закінчення терміну. Укладаючи строковий трудовий договір, працівник надає добровільну згоду на його припинення у визначений сторонами в трудовому договорі термін. Тому звільнення працівника по даній підставі не є звільненням з ініціативи роботодавця.
У такому випадку при закінченні строку трудового договору, укладеного з працівником, покликаним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за яким зберігаються не більше одного року місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, дія трудового договору може бути припинено.
В іншому випадку, якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений термін.
Обмеження щодо звільнення працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період поширюються на звільнення працівників з ініціативи роботодавця.

Лист Мінсоцполітики від 05.12.14 р. № 520/06/186-14.

Новини за темою:
Щодо перерахунку та утримання ПДФО з середнього заробітку мобілізованого працівника у разі його смерті
Держбюджетна заборгованість по виплаті середнього заробітку мобілізованим працівникам в обліку підприємств не відображається
Строки проведення чергових призовів та звільнення в запас військовослужбовців у 2015 році

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!