Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли роботодавці можуть застосовувати розмір оплати праці нижчий від мінімального

March 7, 2017

Цьогоріч розмір мінімальної заробітної плати (далі – МЗП) установлено Законом про Держбюджет на 2017 рік у розмірі 3 200 грн. На сьогодні основне питання, що турбує роботодавців, – розмір оплати праці нижче від мінімального. МЗП у погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та у фізосіб, які використовують найману працю, при застосуванні погодинної оплати праці. Для договорів цивільно-правового характеру норма про необхідність платити не менше 3 200 грн. за місяць не застосовується, оскільки на такі договори не поширюються норми КЗпП і Закону про оплату праці. Неповний робочий день або неповний робочий тиждень може встановлюватись за угодою між працівником і роботодавцем та лише з урахуванням специфіки виконуваної роботи (графіка роботи). Оплата праці в цих випадках проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.
Працю фізосіб можна використовувати на підставі як трудових договорів, так і договорів цивільно-правового характеру. Найбільш поширеними серед останніх є договір на виконання робіт (договір підряду) та про надання послуг. Саме неправильна кваліфікація відносин може стати причиною неприємних наслідків. За результатами перекваліфікації договору цивільно-правового характеру виникає:
– необхідність донарахувати ЄСВ, ПДФО, а також застосувати штрафні санкції за їх неповну або несвоєчасну сплату;
– притягнення посадових осіб «псевдозамовника» до адмінвідповідальності за порушення законодавства про працю (штраф від 510 до 1700 грн);
– покладання на «псевдозамовника» обов’язку поновити фактичного працівника у своїх правах (ідеться про гарантії, передбачені трудовим законодавством, зокрема відпустки).
Основну відмінність трудового договору та договору цивільно-правового характеру посадовець озвучив через порівняльну характеристику.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kogda-rabotodateli-mogut-primenyat-razmer-oplaty-truda-nizhe-minimalnogo.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!