Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли подавати декларацію з ПДВ, щоб не виник override

November 20, 2017

Акценти цієї статті: як вийти із ситуації, коли через відсутність квитанції про реєстрацію податкової накладної (далі – ПН) у підприємства зменшився ліміт реєстрації.

Ситуація з практики
Бухгалтер 09.11.17 р. виконала такі дії:

  • до 12.30 відправила ПН на реєстрацію в ЄРПН на суму 30 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 5 000 грн.);
  • о 15.00 подала декларацію з ПДВ (далі – декларація) за жовтень, до якої були включені і суми ПН, відправлених на реєстрацію о 12.30 (на момент подання декларації квитанція про реєстрацію ПН не була отримана).

Після отримання квитанції про прийняття декларації бухгалтер виявила в електронному кабінеті в розділі системи електронного адміністрування (далі – СЕА) ПДВ (реєстр операцій) такий запис: «Реєстрація перевищення ПЗ над сумою податку, override/10 2017» і, відповідно, списання ліміту реєстрації якраз на суму ПДВ, зазначену в ПН, поданій на реєстрацію о 12.30 (тобто на 5 000 грн.).

Аналіз ситуації
У цьому випадку у підприємства в СЕА збільшився показник формули ∑Перевищ, який формується шляхом підсумовування додатної різниці між значеннями показників ∑ПЗ та ∑ЄРПН за кожний звітний період, де:

  • ∑ПЗ – сума податкових зобов'язань, зазначених у деклараціях (ряд. 9) з урахуванням уточнюючих розрахунків за звітний період;
  • ∑ЄРПН – сума ПДВ, що міститься в ПН і розрахунку коригування (далі – РК), зареєстрованих у ЄРПН.

ПН, направлена на реєстрацію до ЄРПН, підлягає перевірці в автоматичному режимі (п. 11 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246, далі – Порядок № 1246). За результатами такої перевірки формується квитанція про прийняття (неприйняття) ПН або зупинення її реєстрації. Квитанція повинна бути направлена платникові ПДВ протягом операційного дня (з 00.00 до 23.00) (п. 13 Порядку № 1246).
У нашій ситуації бухгалтер подала звітність до отримання квитанції про реєстрацію ПН, які були включені до цієї декларації. Тому і відбулося перевищення суми податкових зобов'язань, зазначених у декларації, над сумою ПДВ із ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

Вихід із ситуації
Оскільки звітність була подана бухгалтером до закінчення граничного строку, передбаченого для її подання, можна подати декларацію з позначкою «Нова звітна» без зазначення суми податкових зобов'язань за ПН, за якими на момент подання першої декларації не була отримана квитанція про реєстрацію (у нас це ПДВ у сумі 5 000 грн.). Після подання декларації з позначкою «Нова звітна» в СЕА здійснюється автоматичний перерахунок показника ∑Перевищ (ЗІР, категорія 101.17). Тобто в нашій ситуації ліміт реєстрації збільшиться на 5 000 грн. (тобто на суму ПДВ із ПН, включену до показника ∑Перевищ).
Після отримання квитанції про реєстрацію ПН треба подати ще одну декларацію з позначкою «Нова звітна», включивши в неї суму ПДВ за такою ПН.
Рекомендуємо подавати декларацію тільки після того, як будете точно знати, що ПН, які формують податкові зобов'язання звітного періоду, пройшли реєстрацію в ЄРПН (отримана квитанція). Завважимо, що в цьому випадку ми не розглядаємо ситуацію, коли реєстрація ПН була заблокована або платник свідомо не реєструє ПН (наприклад, через недостатню суму ліміту реєстрації). Такі ПН підлягають відображенню в декларації звітного періоду незалежно від факту їх реєстрації.

Джерело: "Баланс" № 92-93, який вийшов з друку 20.11.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!