Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли лікарські засоби оподатковують ПДВ за ставкою 20%

September 2, 2016

Відповідно до п.п. «а» і «в» п. 185.1 ст. 185 ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ  (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є:

  • операції платників ПДВ з постачання товарів, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України;
  • ввезення товарів на митну терииторію України.

Пунктом 194.1 ст. 194 ПКУ визначено, що операції, зазначені у ст. 185 ПКУ, крім операцій, що не є об’єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка та 7 відсотків, оподатковуються за ставкою, зазначеною у п.п. «а» п. 193.1 ст. 193 ПКУ – 20%, яка є основною.
Згідно з п.п. «в» п. 193.1 ст. 193 ПКУ до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, застосовується ставка податку на додану вартість у розмірі 7%.
Тобто, для застосування ставки ПДВ у розмірі 7% до операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів такі лікарські засоби мають бути:

  • дозволені для виробництва і застосування в Україні;
  • внесені до Державного реєстру лікарських засобів.

Таким чином, якщо лікарські засоби не дозволені для виробництва і застосування в Україні та/або їх виключено з Державного реєстру лікарських засобів, операції платника ПДВ з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України таких лікарських засобів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Відділ організації роботи
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kogda-lekarstvennye-sredstva-oblagayutsya-NDS-po-stavke-20.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!